31,2 млн. лв. за нови училища и детски градини във Варна

31,2 млн. лв. за нови училища и детски градини във Варна

31,2 млн. лв. са осигурени от правителството за изграждане на 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли във Варна.

Средствата са по програма на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване, надстрояване, реконструкция на детски ясли, градини и училища в периода 2020-2022 година. Съфинансирането от Община Варна ще бъде в размер на 14,7 млн. лв.

С парите ще бъдат построени три нови сгради на детски градини – на ул. „Хъшове“ в жилищен район „Одесос“, нова постройка за 6 групи до детска градина „Дружба“ в район „Приморски“ и сграда за 6 групи до ДГ „Ран Босилек“ в село Тополи. Предвиден е и строеж на три пристройки – нов корпус за три групи към сградата на бившия дом „Другарче“ до ДГ „Д-р Петър Берон“ в район „Приморски“, нов корпус за 4 групи към ДГ „Приказка“ в кв. „Кайсиева градина“, и пристройка за две яслени групи към съществуващите сгради на детска ясла „Роза“.

Нови сгради ще се построят за три училищата - ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, ІІІ ПМГ „Акад. М. Попов“ и начално училище на ул. „28-ма“ в к.к. „Св.Константин и Елена“. Средства са отпуснати и за изграждане на допълнителни корпуси на VІІ СУ „Найден Геров“, СУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Васил Друмев“.

Целта е поетапно осигуряване на възможности за едносменен режим на обучение на учениците във Варна, уточняват ото общината. Програмата за обновяване и разширяване на образователната инфраструктура в града е част от каузата „Варна - Град на знанието“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.