Снимки

Община Балчик е със запорирани сметки заради дълг към община Добрич, натрупан от такси за депониране на смет на депото в Стожер. Запорът е за 600 000 лева – главницата, а общата стойност на дълга е над 800 000 лева.

Парите се дължат на община Добрич, която е бенефициент и водеща община в проекта за депото. В Балчик има изградена претоварна станция, а община Балчик събира отпадъците от Шабла и Каварна. Боклукът от трите общини се събира в претоварната станция и оттам се извозва към Стожер. От своя страна, Каварна и Шабла дължат пари на Балчик също за смет, съответно 386 000 лв. и 42 000 лв.

„Запорът ни е за 600 000 лева. Предложих на кмета на Добрич Йордан Йорданов разсрочено плащане за срок от пет месеца – тоест, да се издължим до края на месец май. Той отказа и поиска издължаване за три месеца. На всичкото отгоре, според запора, община Балчик трябва да преведе през януари 550 000 лева, което е невъзможно”, коментира кметът на Белия град Николай Ангелов и допълни, че в момента обжалват решението на съда.

Той бе категоричен, че срок за издължаване на тези пари няма и в момента никой не ги иска. Ангелов обвини колегата си Йорданов, че е прибегнал към репресивна мярка. „Попитайте кмета на Добрич да обясни защо трябва да се търси принудително погасяване на задълженията, след като ние сме трети общини и община Балчик не е търговско дружество, за да събираме вересиите на който и да е друг”, подчерта Николай Ангелов. Той информира още, че по проекта за депото общината е заплатила финансова корекция за претоварната станция в размер на 300 хил.лв.

Всеки месец община Добрич изплаща от хазната си по около 150 хиляди лева вноски по санкцията, наложена по проекта за депото, плюс дълга на Балчик. Задълженията на Балчик са от 2016 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.