0

С ъздателят на класическото Mini сър Алек Исигонис е вярвал, че неговата кола трябва да бъде лека, пъргава и бюджетна. По-късно състезателят Джон Купър, поставя по-мощен двигател в малката и лека кола, като превръща Mini Cooper в истинска спортна легенда. Днес флагманът на марката MINI Countryman е луксозен и голям кросоувър, който е с метър и половина по-дълъг от първите Mini-та, но запазва спортния си характер, благодарение на инженерния опит на John Cooper Works.

Създателят на класическото Mini сър Алек Исигонис е вярвал, че неговата кола трябва да бъде лека, пъргава и бюджетна. По-късно състезателят Джон Купър, поставя по-мощен двигател в малката и лека кола, като превръща Mini Cooper в истинска спортна легенда. Днес флагманът на марката MINI Countryman е луксозен и голям кросоувър, който е с метър и половина по-дълъг от първите Mini-та, но запазва спортния си характер, благодарение на инженерния опит на John Cooper Works.

Новото MINI Countryman John Cooper Works ALL4 се отличава със свеж дизайн, по-богато и луксозно оборудване, както и с допълнителни опции, които интензивно подчертават спортния и ексклузивен характер на флагмана в гамата на MINI.

Под предния капак на кросоувъра е поставен нов 2,0-литров 4-цилиндров турбодвигател с мощност от цели 306 конски сили. В комбинация с 8-степенната автоматична спортна скоростна кутия Steptronic Sport, задвижването на четирите колела ALL4 и спортното окачване, настроено за състезателните писти, новото MINI Countryman John Cooper Works доставя истинска радост от шофирането и вълнуващи емоции.

Благодарение на модифицирания 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател, модернизираната технология TwinPower Turbo и специфичната охладителна система на задвижването, новото MINI Countryman John Cooper Works ALL4 вече разполага с максимална мощност от 306 к.с. и с максимален въртящ момент от 450 Нм.

Зареден с тази чудовищна мощност, новият кросоувър MINI Countryman John Cooper Works ALL4 спринтира от място до 100 км/ч само за 5,1 секунди. Всяко едно ускорение е съпроводено от вълнуващия звук на спортната изпускателна система. Визуално тя се разпознава по ауспуховите накрайници с диаметър 95 мм диаметър.

Новото MINI Countryman John Cooper Works демонстрира своите качества както на пътя, така и на извън него. Мощността от 306 к.с. се предава на четирите колела посредством 8-степенна автоматична трансмисия Steptronic Sport и двойно задвижване ALL4 с блокаж на диференциала на предните колела. Тази комбинация гарантира екстремна динамика по всякакви пътища.

За радостта от шофирането допринася и спортното окачване с оптимизирана здравина и с подобрени настройки на пружините и амортисьорите. За стабилността в завоите допринасят и системата за динамичен контрол и електромеханичното кормилно управление. Благодарение на всички тези подобрения, новото MINI Countryman John Cooper Works демонстрира прецизно кормилно управление и уверен контрол при динамични ситуации на пътя.

Като опция за новия кросоувър се предлага и адаптивно окачване. Серийното оборудване включва спортна спирачна система с 4-бутални спирачни дискове на предните колела, 1-бутални спирачни дискове на задните колела и лакирани в червен цвят спирачни апарати, както и 18-инчови алуминиеви джанти John Cooper Works.

Изстрелва се като куршум и захапва асфалта

Още с натискането на бутона за стартиране, двигателят на новото MINI Countryman John Cooper Works дрезгаво изръмжава, за да предупреди, че е готов за брутално ускорение. Моторът е много пъргав и изстрелва кросоувъра напред още с потеглянето, като спринтът от място до 100 км/ч отнема едва 5,1 секунди.

За старт от място с оптимизирано сцепление можете да използвате функцията Launch Control. Включете спортния режим, след това изключете системата за контрол на сцеплението DTC и поставете селектора на автоматичната трансмисия в спортен режим. След това натиснете едновременно педалите на спирачката и газта с двата крака. На таблото светва надпис „Launch Control активиран“, махнете левия крак от спирачката и дайте пълна газ. Ускорението е вълнуващо, особено след 2000 об/мин.

Турбомоторът е еластичен и тегли бързо от всички обороти, но в същото време се развърта до червената зона при почти 7000 оборота в минута, като истинска спортна кола. Максималната скорост на спортния кросоувър е ограничена електронно до 250 км/ч. В режим Sport при ускорение моторът издава сочен гърлен звук, а при отнемане на газта, специално настроената спортна изпускателна система припуква и радва слуха с тътена от гърнетата. Спортната 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic Sport превключва светкавично предавките.

При бързо изпреварване с ограничена видимост, трансмисията сваля от осма до трета предавка. Въпреки отличната динамика, новото MINI Countryman John Cooper Works не е лакомо за гориво и в режим Green при спокойно шофиране се задоволява с около 7 л/100 км, а в града разходът е в рамките на 10 л/100 км. При динамично шофиране, консумацията скача до необезпокояващите 11-12 л/100 км.

На пътя новото MINI Countryman John Cooper Works радва с директното си кормилно управление, наподобяващо усещането за контрол на картинг. Кросоувърът завива прецизно, като е много стабилен в завоите. За оптималното сцепление допринася и системата за двойно задвижване ALL4, която подава тягата към четирите колела. Основното задвижване е на предните колела, но при нужда въртящият момент се прехвърля и към задните.

Новото MINI Countryman John Cooper Works сякаш захапва асфалта и кара водача да се чувства като рали пилот и с всеки завой да увеличава скоростта. Благодарение на спортното окачване и адаптивните амортисьори, страничните наклонявания в завоите са минимални. Благодарение на новите пружини в окачването, кросоувърът вози комфортно по павирана настилка и с лекота минава през легнали полицаи. Новото MINI Countryman John Cooper Works спира отлично, благодарение на спортната спирачна система.

На външен вид новото MINI Countryman John Cooper Works се отличава с нова радиаторна решетка, около която са позиционирани серийните LED фарове. Задните светлини са с нов дизайн, в който изпъква графиката на британския флаг.

Като опция се предлагат адаптивни LED фарове с променливо разпределение на светлината и матрична функция за дългите светлини. За каросерията има и нови цветове металик - бяло сребро и сиво зелено При избор на опцията Piano Black, рамките на фаровете, на задните светлини и на радиаторната решетка, както и дръжките на вратите и обозначението на модела на задния капак са гланцирано черни вместо хромирани.

В интериора на новото MINI Countryman John Cooper Works също има свежи акценти. В салона впечатлява елипсовидното дигитално арматурно табло зад волана с диаметър 5 инча. Опционалното оборудване включва 8,8-инчов сензорен цветен дисплей в средата на кръглия характерен централен уред. Новият му дизайн включва рамка, както и чувствителни на допир полета за управление с повърхности в гланциран черен пиано лак.

Благодарение на инсталираната серийно в автомобила SIM карта, новото MINI Countryman John Cooper Works е винаги онлайн. Това позволява ползването на множество дигитални услуги. С опционалната мултимедийна система на разположение са и данни за трафика в реално време, интернет-порталът MINI Online, както и пълна интеграция на гласовия асистент Amazon Alexa.

Новото MINI Countryman John Cooper Works е не само истински спортист, но и практичен кросоувър. Моделът разполага с 4 врати и голям заден капак, гъвкав интериор с 5 пълноценни места за седене и увеличаващ се обем на багажника от 450 до 1390 литра. С всички тези качества, новият модел е подходящ както за ежедневните градски маршрути, така и за комфортни продължителни пътувания.

Технически характеристики

MINI Countryman John Cooper Works ALL4

2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic Sport

306 к.с. максимална мощност при 5000-6000 об/мин

450 Нм максимален въртящ момент при 1750-4500 об/мин

5,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

7,6 л/100 км среден разход на гориво

174 г/км емисии на СО2

85 250 лева базова цена на модела