Сигурно за някои е глупаво да се говори за библиотеки и книги. Може би за тях е скучно, дори излишно. Нали все пак живеем във век на технологии и цифровизация. В тази връзка дори периодично на дневен ред излиза дебатът дали мишката ще изяде книжката. Е, все още не го е направила, слава Богу. Но може би това зависи и от нас самите. От усилията, които полагаме, за да развиваме страстта към четенето и да я предаваме на децата си. Защото - не, не е излишно в днешно време да говорим за библиотеки. Спомням си една лекция по въпроса на писателя Нийл Геймън. Уникална, бих казала, изключително точна и аргументирана. Та в нея той обясни защо всъщност бъдещето ни зависи от библиотеките, четенето и мечтите. А като че ли в 21 век повечето хора наистина не разбират какъв е смисълът от библиотеките. Сигурно много дори не са стъпвали през живота си в тях и няма как да осъзнаят, че всъщност това място дава свобода, друго светоусещане. Тук не става дума просто за лавици с книги, а за безопасен достъп до информация. В същото време ние продължаваме да не се грижим за тези места, да не ги финансираме, бих казала дори ги неглижираме. Типичен пример за това е Националната библиотека. Одит на Сметната палата установи, че има риск от загуба на национално културно наследство - в помещенията има течове, не са климатизирани. Всички помним как в тежкия сняг дори част от покрива на сградата се срути и рани човек. Звучи абсурдно, нали! В същото време задачата ни като общество е да привлечем хората към такива места. Защото не бива да бягаме от отговорност - това е задача на цялото общество. За целта трябва да популяризираме четенето и книгите. И трябва да го правим въпреки абсурдите около нас. Още повече че за да оцелееш в 21 век, трябва да бъдеш информиран. Образованието и информацията са най-големите ни козове. И само с тях ще преборим неграмотността и невежеството. И отново се връщам на Геймън и един показателен пример, който той даде в тази лекция. Той е свързан с разговор за строежа на частни затвори в САЩ, който слушал. Трябвало да бъде изчислено колко килии ще са необходими и колко ще бъдат затворниците след 15 години. Интересен въпрос, нали? Тук сигурно веднага някои ще си кажат, че това е безумие и биха го определили като мисия невъзможна. Какво се оказва обаче - това може да се изчисли съвсем лесно. Там използвали елементарен алгоритъм, базиран на това какъв е процентът на децата между десет и единайсет години, които не могат да четат. Разбира се, това съвсем не означава, че образованите хора не могат да се докоснат до престъпността, но връзките се очевидни. Така че за да имаме едно грамотно и образовано общество, нека не спираме да говорим за ползата от книгите и библиотеките. Пък дано най-сетне се осъзнаем като нация и започнем да се грижим за националните си богатства и културата. Книгите определено са такива. По-зле за нас, ако още не сме го разбрали.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.