Снимки

Във Видин през 2015 година са дишали най-прашен въздух, сочи статистиката на екоминистерството, предоставена на „Монитор”.

Данните от нея показват, че в крайдунавския град през миналата година на 188 пъти уредите са отчели превишавания на лимита от 50 микрограма на куб. м на фините прахови частици във въздуха. „Според нормите на ЕС има проблем, когато въпросната граница бъде надвишена повече от 35 пъти за година”, обясни Валери Серафимов, директор "Мониторинг на околната среда". По думите на експерта основната причина за запрашаването на въздуха е използването на дърва за огрев, мръсните улици и тротоари и задръстванията. „Общините търсят начин да намерят средства от еврофондовете, за да закупят машини за миене на улиците, но такава възможност засега няма”, уточни Серафимов.

Плевен е на второ място по запрашеност

на въздуха със 138 случая на надвишаване на нормите, сочат още данните на МОСВ. Средноденонощният лимит там е превишен с нас 14 микрограма на кубик. Третото и четвъртото място е за Монтана и бургаския кв. Долно Езерово съответно 115 и 116 случая на наднормени измерени количества.

Статистиката сочи още, че в над половината от пунктовете праховите частици не са превишили средногодишната норма. При 14 от тях обаче има надхвърляне на нормата от 35 случая на измерените еднократни концентрации.

На 16 места броят им е поне 2 пъти по-голям

Само на два от пунктовете на екоминистерството в курорта Юндола и във варненското с. Старо Оряхово не са регистрирани еднократни случаи на надвишаване на пределните стойности от 50 микрограма на кубичен метър. Сред отличниците по този показател е и местността Копитото на Витоша над София, но пък так има превишаване на максималната измерена средноденонощна концентрация, и то с над 17 микрограма на куб. м.

Според данните на МОСВ въздухът в столичния кв. „Дружба” е по-мръсен, отколкото на гара Яна. И на двете места са отчетени 74 случая на превишения и е „постигната” над 4,6 пъти наднормена концентрация. На гара Яна обаче не надминава нормата за средногодишната концентрация от 40 микрограма на кубик.

До 2 октомври, когато е била преместена, станцията на Орлов мост в София, на 45 пъти е отчела наднормени количества фини прахови частици, като максималното ниво е било почти 280 микрограма на кубик. В столичния кв. „Надежда” 52 пъти е регистрирано наднормено замърсяване, но средно за годината концентрацията на вредния прах е в рамките на нормата.

 

7 от 10 наши плажа с отлично качество на водата

В България през 2015 година 71,3% от проверени 94 места за къпане са били с отлично качество на водата. Това сочи публикуваният днес годишен доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия.

С лошо качество на водата са били 3,2 процента от местата за къпане, или три обекта. С добро качество на водата са били 19 места, или 20,2 процента от проверените обекти.

Година по-рано в България 69 места (73,4 процента) от проверените места за къпане бяха с отлично качество на водата, а 3,2 процента от местата за къпане (три обекта) - с лошо.

В България само четири от 94-те проверени места са вътрешни води, а останалите 90 са крайбрежни.

Кипър, Гърция, Люксембург и Малта имат най-чистите води за къпане в Европа, посоча (ЕАОС), цитирана от ДПА.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.