Снимки

Писмо до ръководствата на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) и на „Репортери без граници“ изпратиха главните редактори на вестник и информационна агенция „Монитор“ Любомира Будакова и вестник „Телеграф“ Васил Захариев. Причината е грубото погазване на всички етични и журналистически правила за свобода на словото и достъп до публично събитие от страна на менторите на Фабриката за фалшиви новини – олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев.

На 10 януари, Съюзът на издателите в България, който всъщност представлява само интересите на въпросните скандални бизнесмени, двама от тях – Прокопиев и Донев, подсъдими, направи полутайна сбирка, на която представи т.нар. „Бяла книга за свободата на медиите в България“. На нея подмами представители на ENPA, “Репортери без граници” , а също и дипломати, но извън тях покани за присъствие и участие имаха само представители на НПО-та и издания, съставляващи Фабриката за фалшиви новини, с която олигарсите се опитват да манипулират общественото мнение. Опитите на представителите на други медии, в това число „Монитор“ и „Телеграф“ да влязат на форума, бяха спрени от организаторите, които буквално затръшнаха вратите на конференцията. В писмата си двете издания подчертават, че това е нарушаване на всички етични и морални правила на професията, в това число и на етичния кодекс, приет от СИБ и задават следните въпроси на ENPA и „Репортери без граници“: 1. Толерират ли представляваните от Вас организации грубото нарушение на етичните правила и на морала в журналистиката, че всеки има основното право на свобода на изразяване и достъп до информация, които участниците в срещата категорично погазиха? 2. Бялата книга съдържа преднамерено изопачени и манипулирани факти. Не смятате ли, че с отказа да бъдат допуснати до дискусията представители на останалите основни медии, преднамерено на обществото се поднася неточна и непроверена информация, скриват се и изопачават факти, за които се знае, че са неверни? Не са ли именно това принципите, на които стъпват фалшивите новини – феномен, които Вашите организации категорично осъждат и водят последователна битка с тях? 3. Как се отнасяте към факта, че при изготвянето на Бялата книга не е посочен нито един официален източник и отговаряли това според Вас на наложените в Европа и света журналистически стандарти? 4. Възможно ли е според Вас на среща, посветена на свободата на медиите, да бъдат допуснати само определени медии и чували ли сте за подобен прецедент в друга страна на ЕС?

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Десант на Радев и Вучич в Димитровград

Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич извършиха „десант” в Димитровград. Държавните глави пристигнаха с хеликоптери, които кацнаха на футболното игрище до спортната зала, предаде БГНЕС.

Учителското възнаграждение става 920 лв. от 2019 г.

От догодина парите за Националния институт по метеорология и хидрология няма да бъдат обвързани с бюджета на Българската академия на науките, а ще са изведени от него, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в сутрешния блок на Би Ти Ви.