Снимки

Новите ограничителни условия за прилагане на иновативни лекарства при онкоболни ще лишат хиляди пациенти от шанс за терапия и удължаване на живота. Такъв е случаят с 60-годишен мъж с рак на белия дроб, който благодарение на достъпа до иновативно лечение в Комплексния онкологичен център в Пловдив, живее вече 4 години пълноценно – работи, издържа и гледа семейството си, поддържа добро качество на живот. Това съобщи началникът на Първо отделение по медицинска онкология в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Антоанета Томова.

Тя уточни, че пациентът е постъпил при тях с кашлица и задух през 2014г. „При изследванията открихме петно на белия дроб и след оперативно диагностициране се установи недребноклетъчен карцином на белен дроб”, обяснява д-р Томова. Специалистите започнали стандартна  химиотерапия с две лекарства в продължение на 6 месеца, след което пациентът останал на поддържащо лечение с единия препарат. Две години след заболяването лекарите направили  специално имунохистохимично изследване. То доказало, че болният има рядък тип рак на белия дроб - наличие на специфична  генетична мутация, която се среща при 2 до 7 % от населението.  Заболяването се овладява със специален нов препарат.

„За нашия пациент това беше втора възможност. Започнахме да го прилагаме при него през 2016 година”, казва медикът. Лекарстовото е под формата на таблетки, като се приемат две хапчета на ден. С новия продукт 60-годишният мъж поддържа много добро качество на живот, няма почти никакви странични явления, а болестта се контролира надеждно. Междувременно лекарите открили и рак на простата, започнали лечение със стандартна хормонална терапия като по този начин овладяват и двете диагнози. Д-р Томова подчерта, че благодарение на достъпа до иновативното лечение за рак на белия дроб, мъжът живее не както се очаква 1 година, а 4 пъти по-дълго, а от контролните изследвания, направени скоро, лекарите нямат основания да смятат, че състоянието ще се влоши.

Доскоро цялата онкологична мрежа имаше достъп до тези лекарства. Преди месец обаче бе прието, че достъп до иновативните продукти ще имат само университетските болници, в които броят на болните, които търсят помощ е по-малък. Според  д-р Томова двете университетски болници в Пловдив нямат подобни пациенти и съответния клиничен опит с новите продукти.

В КОЦ се лекуват над 55 000 души и специализираното лечебно заведение има традиции в прилагането на терапията. Но сега пациентите им ще бъдат лишени от следващата стъпка. КОЦ няма да може да помогне на болните си със последващите линии на лечение, когато другите възможности се изчерпят, тъй като не е университетски, а онкологичен център.  Лекарите от КОЦ са категорични, че мярката е дискриминационна и неетична спрямо пациентите, които се лекуват при тях. Само в пловдивския онкоцентър подобни пациенти с рак на белия дроб са около 1000.  Тях ги чака съдбата на 60-годишния мъж.

Специалистите са на мнение, че пловдивския онкологичен център като най-голям в страната, трябва да бъде добавен към групата на болниците, които могат да прилагат иновативните терапии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.