Снимки

Гражданите на ЕС категорични, че те са заплаха за демокрацията

Експертите към Мария Габриел предлагат кодекс на принципите за сайтовете и социалните мрежи

Фабриката за информации-менте иска пари от ЕС да се бори със себе си

 

Мария Габриел

90% от европейците са се сблъсквали с фалшиви новини, а множеството от гражданите на ЕС – 80 на сто, считат, че те са заплаха за демокрацията и повод за уронване на доверието в медиите. Това сочат данните от последното проучване на Евробарометър, които бяха огласени от българския еврокомисар по дигиталната икономика и цифровото общество Мария Габриел. Габриел, под чиято егида работи експертната група на високо ниво, натоварена със задачата да намери разрешение за проблема с разпространението на новини-менте, коментира данните като тревожни. Самото изследване показва в същото време, че според анкетираните традиционните медии са най-достоверният източник на новини, като водещо е радиото със 70%, следвано от телевизията с 66% и печатните издания с 63%. С най-ниско доверие като източник на новини сред публиката са онлайн източниците на новини и уебсайтовете с видеоматериали, които са получили съответно 26% и 27%. Стойностите за България са съизмерими с тези за ЕС, но

 

българите се оказват най-малко вярващите безрезервно на новините, а 40% всеки ден

попадат на подвеждаща или манипулативна информация.

Вчера работната група към Габриел за преодоляване на проблема с фалшивите новини изнесе първия си доклад, като с него експертите предлагат да бъде изработен кодекс на принципите, с който да се ангажират онлайн платформите и социалните мрежи. Еврокомисарката изтъкна, че в резултат на събраните мнения и богатия колективен експертен опит „сега разполагаме с разнообразни материали, които ще ни помогнат да изготвим няколко конкретни варианта на действие за преодоляване на рисковете, свързани с онлайн дезинформацията“. Препоръките на експертите се основават на 5 стълба, сред които прозрачността на онлайн новините, насърчаването на медийната и информационната грамотност, които да помогнат на потребителите и журналистите да се справят с дезинформацията.

Издателската ни група, която първа в България обяви война на фалшивите новини и стартира кампания за борба с тях, също даде своя позиция до работната група към ЕК, бореща се с проблема. Вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и Агенция „Монитор“ предложиха да бъде създаден регистър към ЕК на онлайн изданията, хоствани и разпространяващи новини на територията на Съюза, в който да фигурират данни за собствениците им и за начините им на финансиране.

Целта е именно прозрачност.

Изтъквайки, че няма време за губене, Мария Габриел посочи, че следващия месец комисията ще представи план за действие, който ще е прагматичен, ще акцентира върху корените на проблема и ще предприеме действия за заличаване на негативните ефекти на онлайн пропагандата и дезинформацията, посочи тя.

Фабриката иска пари от ЕС да се бори със себе си

Уникално лицемиерие демонстрираха от Фабриката за фалшиви новини, изградена от олигарха Иво Прокопиев и аверите му, забогатели по престъпен начин по времето на общия им бащица Иван Костов. Едно от остриетата на машината за манипулации Ирина Недева избухна с „анализ“ как да се преборим с фалшивите новини. Самата тя е редовен разпространител на фалшиви новини като например случая, в който беше облъчила чуждестранна журналистка с манипулацията, че издателят ни Делян Пеевски притежава 80% от разпространението на печатни медии, което е чиста лъжа. Опорните точки на медиите от кръга „Капитал“ и присъдружните им сайтове са непрестанно разпространявани от Недева в качеството й на шеф на грантоядната организация Асоциация на българските журналисти-България“. Макар и наименованието да звучи помпозно, става въпрос за едно обикновено НПО, чийто клон в България е овлядян от Фабриката за фалшиви новини. Ирина Недева

И „анализът“ на Недева е точно в стила, който може да се очаква от грантоядно НПО – ние сме много подготвени, можем да казваме кое е фалшива новина и кое – не, готови сме да бъдем крайна инстанция по темата, но имаме нужда от финансиране. Вероятно не е лошо неправителствени организации да се занимават с анализ на медийната среда и да получават финансиране от нашите данъци за това, истинско дебелоочие е обаче когато разпространител на фалшиви новини иска да си създаде биография на поборник срещу тях, че даже и да получи грант за това.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фабриката пуска изтъркани манипулации за Пеевски

Фабриката за фалшиви новини вече тотално се изтърка с измислените сюжети по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски и за пореден път претопли добре познатата опорка за приписване на негови връзки с тютюневия холдинг „Булгартабак“.

Пратиха писмо по заръка на Василев

Платени пионки на повикване чернят България пред US Конгреса

Пратиха писмо по заръка на Василев

Писмо, изпълнено с лъжи, рисуващо страната ни във възможно най-черните краски, изпратиха до US Конгреса платени пионки на повикване, чието най-малко общо кратно са финикийските знаци, щедро раздавани им в миналото, а на част от тях и в настоящето от банкера беглец Цветан Василев.

Пригласят на Фабриката и на английски

За да удрят Пеевски и страната: Анонимни сайтове пускат фейкове отвън

Пригласят на Фабриката и на английски

Фалшиви новини за страната ни пускат сайтове, регистрирани отвъд пределите й. Интернет страниците действат като естествена периферия на Фабриката за фалшиви новини, създадена от обвиняемия за аферата „ЕВН“ енергиен олигарх Иво Прокопиев, медиите му и присъдружните им издания, собственост на останалите ментори на задкулисието – подсъдимите Цветан Василев и Огнян Донев и ортака им Сашо Дончев.