Снимки

В една от държавните институции в Шумен има огън секретарка. Ама не в смисъл там ботокс, изкуствени бъмпери, минижуп или ееей такива очи, както е по стереотипа за секретарките. Гинка се казва. Като те погледне строго - изгаряш, или поне пламваш. Може да те е поканил шеф на отдел, дирекция, докато не каже Гинка "да", пазачът няма изобщо да те пусне. Точно за Гинка, а не за секретарките от вицовете се сетих покрай информацията, че секретарки и сътрудници имат най-продължителния ден от всички трудещи се в страната. Да не ви занимавам още с лични отношения, но ще добавя само, че същата Гинка ме спипа да влизам в институцията точно на ръба на работното време, когато във всички "нормални" учреждения персоналът вече е или на плочките пред офиса, или по касите на съседните супермаркети.

Оставяйки настрана симпатии и антипатии, вицове и легенди, всеки ръководител знае, че секретарката е ключът към правилното функциониране на организационната структура. Това, че най-много са работили секретарките в България говори за това, че със сигурност имаме една сфера, която се е реформирала изцяло - секретарките.

Най-малко се трудели фермерите. Мнозина станаха фермери с по една поляна с табела пасище, което даже е забранено да пипат, камо ли да го работят, и само си чакат евросубсидиите. Явно времето за чакане не влиза в работното време.

Класирането в останалата част от таблицата показва по-скоро развитието на различните отрасли в държавата. На второ място били строителите. Работят, та се късат, защото след серии обжалвания на процедури масовите възлагания на обекти, и те по европроекти, започват в последния момент, сроковете са кратки и се налага да се работи повече. Допускам дори, че тука не фигурират непозволените от инспекцията по труда часове извънреден труд, които ако се начислят легално, биха позволили на строителите да изпреварят секретарките по работливост.

После били чиновниците, учителите и лекарите. С чиновниците е малко условно положението, защото има дни и часове, в които ако влезеш в пълно учреждение, вътре работят асансьорът и климатикът, зиме парното. Останалите си разменят брошури на Avon и лайкове в социалните мрежи, продават чорапи на колежките, а в едно учреждение в Шумен пък финансовият контрольор продава домашно мляко, от клиенти знам.

Бил съм учител за кратко, но не дочаках лятна ваканция да ми завиждат за дългите отпуски. На тази професия не й искам нито жилото, нито меда. Работа под звънец, престой по време на прозорци - хем нямаш час, хем няма къде да идеш, извънкласни занимания, педагогически съвети с безумни обсъждания, за които няма плащане за допълнителни часове, плюс проверка на домашни работи - нормално е да са в тройката.

И уж българите сме били мързеливи, а като пресметнах, за една година сме изработили почти 16 милиона години със съботите и неделите. При това сме работили по 6 часа, смятайте какво щеше да е, ако се бяхме понапънали за 8.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.