Новият шеф на ВАС с ключ  към вратата на доверието

Четвъртият председател на съда Георги Чолаков положи клетва

Новият шеф на ВАС с ключ към вратата на доверието

Връчиха награда за заслуги на отиващия си Георги Колев

Новият шеф на Върховния административен съд Георги Чолаков получи златен ключ към вратата на доверието. Символичния дар направи отиващият си досегашен шеф на ВАС Георги Колев на тържествена церемония по предаване на щафетата.

Чолаков бе избран за ръководител на институцията с впечатляващо мнозинство от два поредни състава на Висшия съдебен съвет и ще бъде четвъртият председател на ВАС в най-новата му история. Освен че оглавява върховната съдебна институция, Чолаков става и член на ВСС по право като един от тримата големи в Темида заедно с главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд.

На предаването на поста присъстваха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, правосъдният министър Цецка Цачева, обвинител №1 Сотир Цацаров, шефът на ВКС Лозан Панов, главният съдебен инспектор Теодора Точкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и бивши и настоящи членове на ВСС, десетки юристи и магистрати. Президентът Румен Радев изпрати поздравително писмо, което бе прочетено от неговия секретар по правните въпроси Емилия Друмева.

В своята последна реч като председател на ВАС Георги Колев благодари на колегите си за доверието и свършената работа, както и на членовете на ВСС, с които е работил.

„Преди 7 г., когато встъпих в тази длъжност, ситуацията беше различна – очакванията на цялото общество бяха свързани с това как ще продължи утвърждаването на административното правосъдие.

 

Беше извървян вече

изключително труден път,

 

но оставаше задачата то да се утвърди като водещо в страната и аз мисля, че това се случи. След 7 г. с чиста съвест мога да заявя, че сега то е на изключително високо равнище. Никой не може да твърди за себе си, че е безгрешен. В крайна сметка въпросът е желанието да бъдат постигнати изключително добри резултати. По отношение на административното правосъдие те сочат само към едно – достъп на гражданите до правосъдие, защита от всички незаконосъобразни актове на местна и централна власт“, каза още Колев. Той заяви, че вярва, че наследникът му Георги Чолаков ще успее, защото е издигнат от колегите си във ВАС, които са направили изключително добър избор.

"Преди 25 г., когато получих дипломата си за юридическо образование, не съм си и представял, че един ден ще положа клетва като председател на ВАС. Важно е да се отстоява правото, важно е да се отстоява справедливостта. Не разделям колегите на тези, които подкрепиха кандидатурата ми, и онези, които изразиха различно мнение.

 

За мен е важно да сме

заедно и да сме единни.

 

Независимост, прозрачност, достъпност, справедливост и навременност - това са основите на правовата държава и на обективното, независимо и безпристрастно правораздаване. Аз вярвам в споделените цели, в колегите си и в съдийското самоуправление“, каза новият председател на ВАС Георги Чолаков. Той подари на предшественика си Георги Колев златната значка на ВАС.

Главният прокурор Сотир Цацаров също поднесе приветствието си към новия голям в Темида. „Уважение и респект към труда на всички колеги във ВАС и административните съдилища в страната.

 

Г-н Колев, аз мисля, че не

ви беше леко, но се справихте.

 

Затова приемете от мен приятелско и колегиално: Благодаря! Г-н Чолаков, мисля, че и на вас няма да ви е леко, но и вие ще се справите. Желая ви кураж, здраве, да следвате това, което сте набелязали като свои цели, без да се вслушвате в онова, което отстрани създава обикновено един вреден шум, който се стреми да обезцени работата на съдебната система. На добър час“, каза Цацаров.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев прочете решението на съвета, с което Колев бе награден със златен почетен знак за заслугите си към съда, след което официално му връчи отличието. Приветствие поднесе и министър Цачева. Западно и Средноевропейският митрополит Антоний и още трима духовници отслужиха тържествена литургия с водосвет. На фона на официалните приветствия единственият, който запази нелепо мълчание, бе председателят на ВКС Лозан Панов.

 

 

ВСС изслушва спецпрокурори

за корупционните дела

 

Прокурорската колегия към ВСС единодушно реши да предложи на пленума на ВСС да изслуша административните ръководители на спецпрокуратурата и апелативната спецпрокуратура за кадровото и материално обезпечаване във връзка с корупционните дела, които вече се разглеждат от спецсъда. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни на кадровиците на Темида, че във вторник се е срещнал със спецмагистратите по тяхно искане. Били са поставени въпроси от тяхна страна по тези проблеми. Всички спецмагистрати подписали документ, в който алармират за съдействие. Той е адресиран до Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.