Всеки втори след 50-годишна възраст е с гастрит

Проф. Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по гастроентерология, МБАЛ „Св. Марина”, Варна:

Всеки втори след 50-годишна възраст е с гастрит

Заболяването се обостря през есента, изключете кафето и алкохола

- Проф. Коцев, коя е причината гастритът да се обостря през есента?

  • - От клиничната практика е известно, че заболеваемостта зависи от пола, възрастта, сезона. В този смисъл не само стомашно-чревните заболявания като гастрит и язва, но и много други имат сезонност. Например, през зимните месеци се наблюдават много повече инфаркти и инсулти. Това е лесно обяснимо със съдовите спазми. При стомашните болести при промяна на сезона настъпва обостряне. Не може да се каже с точност на какво се дължи това, но има различни фактори, които съдействат в тази посока. Например, през есента дневната светлина намалява, денят става по-кратък, променя се атмосферното налягане, понижава се температурата, наблюдава се известна промяна в храненето. Всичко това поставят по-високи изисквания към организма и в известен смисъл е стрес за него. Това предполага и хормонални промени. Може да доведе до повишаване на отделянето на гастрин и солно-киселата секреция. Така пациентите с гастрит или язва може да почувстват обостряне-засилване на болката, тежест след хранене, парене, киселини. Това може да се случи и през пролетта, когато също се променя времето.

  • - Как да различим хроничния от острия гастрит?

- Острият обикновено протича драматично и неминуемо води пациента до лекар. Всъщност гастритът има три форми- със силна болка, с усещане за тежест и парене, а третата е безсимптомна.

  • - Лечението различно ли е?

  • - Когато става дума за лечение, ние трябва да знаем кои са причинителите на заболяването. Хроничните гастрити се дължат на на хеликобактер пилори. Другата причина е прекомерен прием на противовъзпалителни средства, които се вземат по различни поводи. Трябва да имате предвид, че през есента или зимата усложнения като кървяща язва и перфорация настъпват по-често, отколкото през лятото. През последните 15-20 години се наблюдава значително намаляване на язвената болест. Това се дължи на това, че знаем причинителя. Гастритът обаче все още се среща значително често. На практика след 50-годишна възраст половината от хората имат гастрит.

  • - А има ли подмладяване на болестта?

  • - Не бих казал. Проучванията ни дори показват, че възрастта се покачва. В зряла възраст случаите на пациенти с халикобактер пилори достигат до 80%. Затова, ако човек има някакви оплаквания на стомашно-чревния тракт, трябва да се изследва за наличието на хеликобактер пилори. Ако обаче е налице алармираща симпоматика, като силна болка, анемия, понижаване на теглото, повръщане на кръв, това налага извършване на ендоскопско изследване. Това е задължително и ако пациентът е над 50 години.

  • - Каква е превенцията, можем ли да се предпазим от есенното обостряне на хроничните болести?

- Разбира се, профилактиката е най-доброто, което можем да направим. Ако бъде доказано, че имаме хеликобактер пилори, е необходимо да се проведе 10-дневен курс на лечение, за да бъде унищожен. Още повече, че той е признат за канцероген I клас от СЗО още през 1994 година. Така че с премахването му игнорираме цялата последваща каскада от заболявания. Другото важно нещо е да се въздържаме от прием на противовъзпалителни средства. От изключително значение е диетата. Добре е да имаме предвид, че през есента настъпва стрес за организма и ако сме имали подобни оплаквания, трябва да изключим пържени храни, силни подправки, да включим в менюто си зеленчуци, но нека те да са сварени или на пара. Месото трябва да е щадящо, а рибата да е на пара. Плодовете пък е добре да са обелени. Особено подходящи са печена ябълка, печена тиква, банан. Така ще снабдим организма с необходимите витамини, но и ще щадим стомаха. Трябва да намалим стреса, да почиваме достатъчно. Алкохолът и кафето трябва да се изключат през тези преходни периоди. Имайте предвид, че тези заболявания намаляват в целия свят, но се увеличава рефлуксната болест. Това се дължи на много фактори, но най-вече прием на някои лекарства, както и набързо приготвени храни, пържени ястия.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.