През четвъртото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.1% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.8% спрямо третото тримесечие на 2015 г. според сезонно изгладените данни. Това са показали експресните оценки на икономиката, които на 8 март ще бъдат коригирани.

Най-голям принос за отчетения ръст на годишна база има крайното потребление, което през последното тримесечие е нараснало с 2,5 на сто годишно. Бруто образуването на основен капитал отчита ръст с 1,4%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 0,7 и 1,7%.

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2015 г. БВП в номинално изражение достига 23, 977 млрд. лв., а добавената стойност – 20,728 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (78.6%), или 18, 835 млрд. лв. През четвъртото тримесечие на 2015 г. инвестициите плюс запасите на фирмите са в размер на 6,335 млрд. лв. и заема 26.4% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.