Снимки

Двойните стандарти, които Европа прилага срещу бившите соцстрани, са недопустими. И бих казал, че стават нетърпими. Трябва ли да припомним как ни накараха да се откажем от „Южен поток”, а сега две тръби - втора на "Северен поток 2" и тази на "Турски поток" засега ни заобикалят. И се налага да търсим алтернативи отново. А какво да кажем за Дъблинското споразумение за бежанците и последвалите квоти. Няма да коментираме излишното напрежение, което се създава с нашите съседи и потенциалните последици от една нова мигрантска вълна. А граничните огради, които почнаха да строят...

Срамно е, че от десет години сме членове на НАТО и Евросъюза, а още сме извън шенгенското пространство, далеч сме и от европейската парична система. Всеки път аргументите, с които ни държат в задния двор, стават все по неубедителни. Дори напротив, зачестилите терористични актове налагат консолидация и единство в борбата. Вместо това, особено след започналите преговори за Брекзит, се говори за Европа на няколко скорости.

Сега за пореден път станахме свидетели на двоен стандарт, но в друга сфера. И никак не са учудващи изводите, че има разлика между храните от една и съща марка, продавани на Запад и у нас, установени от Българската агенция за безопасност на храните. Изявленията, че това не вреди на здравето ни едва ли може да са успокояващи. Проблемът не е в 97 % сок и 3 % пулп, които се използват вместо 100% чист сок, нито във фруктозо-глюкозния сироп, нито във водата в колбасите(при това всичко коректно етикетирано), а защо изобщо съществува тази разлика. Няма място за подценяване на проверката. Намерението на земеделския министър да поиска уеднаквяване на стандартите от еврокомисаря по земеделието е разумно, но не достатъчна мярка. Трябва спешно да си подредим собствената си нормативна база, както и да има по-стриктен контрол при вноса. Тогава няма да има нужда от смущаващи въпроси. И най-вече от горчивите разсъждения, че пак гледат на нас, бившите от Източна Европа, като на втора ръка. Гарантирането на личните интереси е най-правилното решение.

Излиза, че на политическата коректност от наша страна се отговаря с лицемерие и двойни стандарти, които вместо да ни направят равностойни партньори, ни правят още по-зависими. Едни страни налагат мними санкции, от които губещи са най-бедните. Затова "номерът" с храните не бива да се подценява, а напротив - да се използва за постигане на справедливо и равностойно отношение. Защото европейските ценности не са само думи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.