Снимки

НАСА навлезе в текстилната индустрия благодарение на екип, ръководен от системния инженер Раул Полит Касиляс в Jet Propulsion Laboratory в Пасадена, Калифорния. Екипът е представил образец на нова метална „космическа тъкан”, създадена чрез 3D принтер, която има усъвършенствани функции, които биха били полезни при употреба в космоса.

На пръв поглед, космическата тъкан прилича на метална оплетка с метални плочки. Но този странен дизайн има своята функция, като от едната страна тъканта отразява светлината и топлината, докато от другата я абсорбира. НАСА казва, че сгъвайки го по различни начини, материала може да приема различни форми, което да доведе до желаните нива на отразяване, пасивно управление на топлината и якост на опън.

Тъканта е създадена чрез използване на технология при която обектът не се фрезова или сглобява, а се изгражда слой по слой наведнъж, като се използва разтопен полимер или синтерован метален прах, използвайки прецизно контролирани лазери или електронни лъчи. Това позволява да се създават елементи състоящи се от много малко на брой части, които трябва да се сглабят, ускорява създаването на прототипи и значително намалява разходите и позволява изработката на дизайни, които биха били невъзможни за производство по досега познатите методи.

Полит Касиляс нарича това „4D печат”, защото позволява на инженерите да отпечатат едновременно желаната геометрия и функция директно в материал. Този контрол, позволява материалът да включва множество функции, както и да придобива органични, нелинейни форми на относително ниска цена.

Космическата агенция казва, че платното има потенциал за разнообразни приложения, като големи антени, които могат да се сгъват и бързо да променят формата си и изолация за космически кораби посещаващи студени, заледени луни и планети. Може да се използва за гъвкави, изолиращи подметки за обувки, които ще осигуряват твърда основа, без да разтапят ледът под тях, за микрометоритни щитове за космически кораби, космически костюми и за събиране на проби от други планети.

Екипът се надява, че такива тъкани ще бъдат използвани не само в космоса, но и произвеждани там, съхранявайки и рециклирайки оскъдните ресурси на борда на космическите кораби. Това може да промени начина, по който се проектират космическите кораби, позволявайки да създаването на „цели тъкани” платна вместо много отделни парчета, които увеличават потенциалните точки за повреда.

”Можем да програмираме нови функции в материала, който печатаме”, казва Полит Касилас. „Това също така намалява времето за интеграция и тестване. Можем да отпечатваме, тестваме и унищожаваме материала толкова пъти, колкото искаме.”

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Куфар с изкуствен интелект следи собственика си

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Тези, които пътуват често, вероятно знаят колко е уморително да влачат куфара си навсякъде. Но е възможно да бъде много по-лесно, ако куфара може просто да следва собственика си. Компанията от Пекин, ForwardX Robotics, предлага точно това, с моторизираният си куфар Ovis.