Снимки

На 24 януари почитателите на оперното изкуство у нас ще имат възможност отново да се насладят на „Евгений Онегин“ от Чайковски в Софийската опера и балет. Тази постановка на Вера Петрова откри оперния сезон на театър „Верди“ в Триест през втората половина на ноември, а аплодисментите за премиерата са високата оценка, която международната публика даде на българския режисьор. Светският Триест се събра в официално облекло в театър „Верди“, за да отпразнува премиерата на един луксозен „Евгений Онегин“. Копродукцията със Софийската опера се оказа както музикално, така и артистично успял празник, приключил с бурни, продължили с минути аплодисменти. Пресъздаването на обстановката на „Евгений Онегин“ чрез повече от реномираното оборудване на Софийската опера и балет, режисурата на Вера Петрова, декорите на Александър Костюченко и костюмите от Стив Алмериги следват дословно указанията на Чайковски. „Един много изчистен спектакъл, който е игран няколко пъти в София, и винаги е очакван от публиката. Тези, които видяха постановката на Вера Петрова в Триест, твърдят, че тя напомня и за пиесите на Чехов – отначало със забавения ритъм, а после с бурята от чувства в следващите действия“, пишат с възторг италианските критици.

Подчинен на същественото, спектакълът на Вера Петрова разказва историята в творбата като един сън на Онегин. Моментите на неповторима поезия: трескавото безпокойство на прочутата сцена с писмото, историите на „дендито“ Онегин, на страстната Татяна, на лекомислената Олга, на мечтателя Ленски са пресъздадени от млади актьори-певци в духа на Чайковски. Известно е, че самият композитор е търсил за своя „Евгений Онегин“ млади, още не особено популярни певци, които са на възрастта на героите и освен това умеят да играят по естествен и убедителен начин.

Вера Петрова спазва изискванията на Чайковски. В софийския „Евгений Онегин“, както и в този в Триест, участват предимно млади артисти, които дават всичко от себе си. Публиката, която препълни салона на Театро „Верди“, дълго аплодира от сърце спектакъла, защото той й хареса, пишат медиите на Апенините, отбелязвайки, че това е много добро начало на сезона за прочутия оперен театър. Същата постановъчна интерпретация на Вера Петрова българската публика ще може да види на сцената в Софийската опера и балет на 24 януари. В ролята на Татяна ще е Лилия Кехайова, Олга - Глория Кънева, Евгений Онегин - Алексей Жмуденко, Ленски - Емил Павлов и др. Диригент ще е Иван Кожухаров. Спектакълът е осъществен с музикалната и стилова подготовка на известната Лариса Гергиева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини