В момента 3000 са учениците включени в дуалната форма на обучение, а при старта й през първата година те бяха под 300, съобщи в Русе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му дуалното образование е много полезно и за самите компании, защото им дава възможност от рано да привлекат ученици да работят при тях в бъдеще. Вълчев даде добра оценка на тази форма на обучение и смята, че тя ще се разширява през следващите години особено, след като бяха въведени и законодателни промени.

„По този начин ще върнем позагубената репутация на професионалното образование. То претърпя криза през последните 20 години и заради липсата на достатъчно високодоходни работни места, а и малко компании бяха тези, които можеха да предложат такива неща“, допълни министърът.

Той посочи, че преди две години е направено проучване, което е показало, че сравнително малко деца и техните родители смятат, че само с професионално образование може да има успешна реализация. Сега обаче нещата били променени със създаването на добре платени работни места и появата на все повече компании, които инвестират и добавят стойност.

Министър Вълчев каза също, че е увеличен броят на децата от проблемни семейства и често се налага учителят да изпълнява ролята и на родител. За много от родителите образованието не представлявало ценност и това можело да бъде прекъснато единствено със съвместните усилия на институциите.

„Учителката не може да се справи сама, но когато отиде екип, респектът е по-голям. Записването на училище е еднократен акт, трудна е ежедневната работа, многогодишната работа“, допълни министърът. Той посочи още, че процентът на проблемните деца също е нараснал. Ако преди 20-30 години те са били около 10 процента, сега са над 20 процента.

В Русе Красимир Вълчев откри обновената сграда на детска градина „Пинокио 1“. По-късно през деня той ще ще открие 12-ата национална научна конференция за предучилищно образование „Водим бъдещето за ръка“, която ще се състои в Канев център на Русенския университет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.