3 бона вземал шефът на тубдиспансера във Варна за „нищоправене и трупане на дългове“

3 бона вземал шефът на тубдиспансера във Варна за „нищоправене и трупане на дългове“

3 000 лева била заплатата на шефа на Тубдиспансера във Варна, който от години е на дотации от община Варна. Това стана ясно по време на заседание на постоянната комисията „Собственост и стопанство“ към местния парламент при разглеждането на финансовия отчет на здравното заведение за 2018 г.

На него общинският съветник Григор Григоров избухна срещу управителя, доц. д-р Христо Ганчев, като му препоръча сам да поиска да бъде намалена работната му заплата. Причината е трудното финансово положение, в което отново се намира болницата за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания, според представения от управителя финансов отчет.

Здравното заведение всяка година разчита на финансова помощ от общинския бюджет, за да може да изплати възнагражденията на персонала. По думите на доц. д-р Христо Ганчев, Министерството на здравеопазването отпуска за издръжка на болен от туберкулоза по 38 лева на ден, а необходимите средства са с 50 лева повече.

Годишно това води до дефицит от около половин милион лева. Средната работна заплата в лечебното заведение е 920 лв., а възнаграждението на управителя, което се формира по общинска наредба, е близо 3 000 лв.

„Апелирам към вас, заради „нищоправене и трупане на дългове”, да направите предложение до Общинския съвет и до кмета, с което да подпишете допълнително споразумение към договора за управление, да ви намалим работната заплата на 2 минимални“, категоричен беше Григоров в обръщнието си към доц.Ганчев.

Съветникът сподели още, че храната, която се дава на болните в Тубдиспансера е „боклук“ и персоналът хранел с нея кучетата и котките. Григоров обеща, че съвсем скоро ще бъдат оповестени резултатите, до които е стигнала проверяващата работна група.

По време на заседанието бе коментиран и проблемът с недостига на кадри и високата средна възраст на застаряващия медицински персонал в общинските здравни заведения. Единствено управителят на Тубдиспансера заяви, че вижда нещо положително в това.

„При мен работят много пенсионерки и аз съм доволен. Когато не даваме редовно заплати, те не остават гладни, защото си получават редовно пенсиите”, коментира доц. д-р Христо Ганчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.