300 варненци ще получат топъл обяд по социална програма

300 варненци ще получат топъл обяд по социална програма

Община Варна кандидатства по програма за осигуряване на топъл обяд за 300 души. Решението е на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ за подаване на проектно предложение по процедура за директна безвъзмездна финансова помощ „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“.

Услугата ще се предоставя на жители от Варна и от 5 села в общината – Звездица, Константиново, Тополи, Каменар и Казашко. Те ще получават топъл обяд, включващ, супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Храната ще се доставя в работни дни до домовете на потребителите.

От услугата ще могат да се възползват хора, които поради напреднала възраст, трайно увреждане или заболяване, не могат да осигурят сами прехраната си. Уязвими лица, без доходи или с нисък социален статус, също ще бъдат включени в проекта. Предвижда се изпълнението на дейностите да започне след сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ - около 15 февруари 2021 г., и да продължи няколко месеца.

Проектното предложение се реализира по Оперативна програма храни и/или основно материално подпомагане чрез Агенцията за социално подпомагане. Това е пореден проект за безплатен топъл обяд, който Община Варна реализира. Миналата година беше успешно изпълнен проектът „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация 2020“.

На днешното заседание съветниците дадоха също съгласието си да бъде разкрита нова социална услуга „Асистентска подкрепа“, която ще даде възможност на 728 нуждаещи се, които не попадат в обхвата на други социални услуги в домашна среда, да бъдат подпомогнати в ежедневните им дейности. За целта ще бъдат назначени до 240 асистенти.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.