300 миньори от Рудозем може да остават без работа през юни

300 миньори от Рудозем може да остават без работа през юни

Има опасност над 300 миньори да останат без работа, след като предприятието "Рудметал" в Рудозем бъде затворено. За това алармира кметът на общината Румен Пехливанов, съобщи БНР. 

По думите му повече от година има затруднения в работата на това предпирятие, като през последните месеци рязко е спаднала цената на металите на международните борси, което води до ликвидиране на дейността. "За Рудозем рудодобивът е структуроопределящ отрасъл - в "Рудметал" са заети 350 души, като около 300 души се очертава да загубят работата си до месец", обясни кметът. 

Пехливанов припомни, че физическата ликвидация на един рудник означава да бъде наводнен и е почти невъзможно да бъде пуснат отново при бъдещ интерес от нов инвеститор.

От предприятието вече са уведомили Инспекцията по труда за предстоящите съкращения. "Това е огромно притеснение за мен, трудно се спи с тази мисъл. Ние сме малка община и това е страхотен удар върху местната икономика и не можем да си го представим. По-важното е да се види какво може да се направи и да се търсят изходи", посочи кметът.

Пехливанов обясни, че днес ще има с областния управител Недялко Славов. "Набелязваме мерки, за да търсим варианти да привлечем друг инвеститор да поеме рудника. Не е ясно икономически ли е проблемът или в мениджмънта на предпиятието", каза още кметът на Рудозем.

Изпълнителният директор на "Рудметал" инж. Митко Младенов коментира, че ще бъдат освободени 250 души - 90 % от персонала на предприятието от началото на юни. "Причината е, че спада търсенето и цената на металите на международните борси. Пандемията утежни положението. Направихме всичко възможно, правихме частични съкращения, разпродадохме и дълготрайни материални активи, но не можем повече да удържим положението", каза директорът. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.