0

Б лизо 300 000 гости посетиха столичния зоопарк през отминалата година въпреки пандемията.

Макар да беше затворен за цели два месеца, той си остава незаменимо и любимо място за разходки и отдих, отбелязват от Столична община.

Близо 300 000 гости посетиха столичния зоопарк през отминалата година въпреки пандемията.

Макар да беше затворен за цели два месеца, той си остава незаменимо и любимо място за разходки и отдих, отбелязват от Столична община.

В годината, белязана от вируса, зоопаркът се сдоби с нови атрактивни видове, които радват малки и големи.

 

Синеоки

Младата двойка бели бенгалски тигри със сини очи Киафа и Нарцис пристигнаха от унгарски зоопарк през февруари. Мъркащите красавци бързо станаха любимци на посетителите. Колекцията от големи котки се допълни и от женския персийски леопард Азара, която дойде от зоопарка Шошто Нирегихаза в Унгария, и от красивия снежен леопард Никс. роден в зоопарка в Ихлава в Чехия. Софийският зоопарк получава тези редки и застрашени животни по линия на Европейската програма за застрашени видове (EEP) с цел размножаването и  възстановяването им в естествените местообитания.

„През лятото въпреки всички затруднения, предизвикани от пандемията, успяхме да получим 4 женски равнинни зебри от берлинския зоопарк и един мъжки от зоопарка Ходонин, Чехия. Стадото се аклиматизира добре и обитава разширено и обновено заграждение“, отбелязват от зоопарка.

 

Палат

С нов палат пък се сдобиха маймуните след мащабна реконструкция. Тя е най-голямата след ремонта на външните заграждения на големите котки, която завърши през 2017 г. Така приматите се ширят в пространства, които са от пет до десет пъти по-големи от предишните им обитания. Домът им е богато озеленен с бамбук, храсти и пълзящи растения, като се запази съществуващата досега растителност. 50-те маймуни, които живеят в сектора, обитават среда, близка до естествената, с възможност да се придвижват по дърветата. В зоната за посетители в трите сгради с примати има нови образователни експозиции, посветени на еволюцията и многообразието им. 

В момента в зоопарка тече реконструкция на външното заграждение в сектор „Мечки“, където до няколко месеца се очаква да дойде женска за бърнестия мечок Лиам. В края на годината световноизвестният художник на графити Насимо изрисува с графити част от дома му. В него ще се появят изкуствени скали, ще тече водопад, както и ще има специална конструкция за катерене.