300 000 гурбетчии се връщат

Валентина Васильонова, президент на европейския земеделския синдикат

300 000 гурбетчии се връщат

На трудовия пазар излизат обучени и чевръсти работници

Валентина Васильонова е президент на европейския земеделски синдикат ЕФФАТ. Тя е и вицепрезидент на ФНСЗ (Федерация на независимите синдикати в земеделието)

- Госпожо Васильонова, имате ли информация колко наши гурбетчии в земеделието ще се върнат в страната?

- Информацията ми към този момент е за 300 хиляди души. Една част вече се върнаха. Много от хората, които работят в земеделието в ЕС, се уплашиха от това, което видяха там във връзка с епидемията. Други, които трябваше да тръгнат сега, като берачите на грозде от Шуменско, няма и да заминат за Франция.

- Как стоят нещата със сезонните работници в Западна Европа и тук към този момент?

- От една страна, големите фактори в земеделието, които приемаха нашите работници като Италия, Испания, Германия, Франция, са в пандемия. Техните стопанства, които осигуряваха заетост на неограничен ресурс сезонни работници, голяма част от Източна и Югоизточна Европа, сега на практика остават без работна ръка. Фермите се чудят как ще си приберат урожая. Тези дни четох, че в Италия държавата приоритизира кои компании остават да работят. Там например млекопреработвателните фирми не успяват да си предложат производството, а нямат възможности за съхранение в складове. Допълнително са масово болни и се налага да затварят предприятията си.

- А малките семейни ферми в ЕС?

- Те са по-гъвкави. В Южна Италия гледат лозя и домати основно и независимо че са малки, също наемат работници. Сега са в затруднения, защото от 1990 г. насам италианката не копае, като казвам това с огромно съчувствие. Истината е, че на Ботуша чужденците формират 90% заетост в селското стопанство. Затова за тях е решаващо да имат донорни страни като нашата.

- А Испания?

- Подобно. Във ферма в Андалусия за меки плодове беше пълно с българи от Пловдивско. Въпреки че бяха много доволни от заплащането, сега се страхуват да заминат, защото там живеят в кампуси. Този сезон категорично трудовият пазар в земеделието на Запад няма да може да се нормализира.

- Българските фермери намаляват площи поради липса на работна ръка. А сега как ще е?

- Тази година нашият трудов пазар в земеделието ще разполага със сериозна квалифицирана група хора. Гурбетчиите са чевръсти, бързи и със специфични умения. Те са високо специализирани в прибирането на реколта. Така че бизнесът ще има хора, които дори са обучени.

- А нашите фермери ще платят ли толкова, че да спечелят тези хора във фермите си като работници?

- На практика повечето от гурбетчиите като сезонни работници получават обезщетения през зимния период. Така е навсякъде в ЕС. Проблемът е, че ако тук започнат работа, няма да могат да ги ползват. Засега така стоят нещата.

- Божидар Петков от Асоциацията на малинопроизводителите заяви, че са готови да дават допълнителни 40% на работниците, които ще получават 60% поради загуба на работа.

- За жалост земеделският сектор не е включен в списъка с работодателите, които могат да бъдат подпомогнати, така че да плащат 60% от трудовото възнаграждение на работниците при намален обем на работа. В момента заедно с водещи браншови организации в земеделието изготвяме искане към министерствата на труда и земеделието аргарният сектор да бъде включен в този списък.

- Не могат ли да се използват пари от ПРСР?

- Сега Европейската комисия даде свобода на всяка страна да преразгледа и трансформира европейските програми с оглед подпомагане на бизнеса заради пандемията. Затова искаме още преразглеждане на програмите и мерките по ПРСР, така че да се предвиди и възможност да се подкрепят най-дребните земеделци, които трудно предлагат стоката си на местния пазар.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.