30 на сто от доброто в науката се прави в Европа
3

30 на сто от доброто в науката се прави в Европа

30% от най - доброто в науката се произвежда в Европа. Това заяви еврокомисарят на България Мария Габриел по време на откриването на 31-то издание на европейския конкурс за млади учени, които се провежда от днес до 17-и септември в София.

"В Европейската комисия имаме идея как науката, иновациите и обрязванет трябва и ще продължат да вървят ръка за ръка заедно със всеки един от вас ", заяви Габриел и подчерта важността от европейски инвестиции в младите хора, науката, технологии, които вървят ръка за ръка. Тя се фокусира върху три от европейските програми, за които ЕК ще разчита на идеите на младите учени. Първата е "Цифрова Европа", която е с бюджет от 9 млрд. евро е е насочена към иновациите. В рамките на програма "Хоризонт Европа" искаме пробив в иновациите, да следваме смели мисии като борбата с рака, да засилим
международното сътрудничество, да говорим отворена наука, както и да разпространяваме постиженията на науката справедлив географски принцип.", обясни за целите на втората програма еврокомисарят, чийто бюджет е 100 млрд. евро. Като символ на Европа Габриел посочи програмата" Еразъм", благодарение на която младите хора трупат знания по света.
Само заедно можем да постигнем повече и в резултати.
Програма "Еразъм" тя е нашият символ, че можем са отделим финансови средства за това младите хора да натрупат опит и знание, но и всички да поставим образованието и мобилността в основата на по - високо качество и по - добри резултати.
Участниците приветстваха и зам. - образователните министри Карина Ангелиева и Таня Михайлова. За нас е чест да бъдем домакини в най - голямия формат на изданието досега.", заяви зам. - образователният министър Карина Ангелиева при откриването. Михайлова допълни, че любопитство, постоянноството и добрият ментор са ключът към добрата иновация."Науката е тази, която не признава граници, възраст, различията и дава отговор на предизвикателствата в съвременния свят. Да познаеш науката като житейски път означава да повярваш, че можеш да направиш живота на другите по - добър.",каза още тя.
По време на откриването кметът на столицата Йорданка Фандъкова подчерта, чв иновациите са най - важни за подобряване на на живота на хората и средата в градовете." София е град на младите и образовани хора ", заяви тя и посочи, че 50,2 % от хората в София са под 40 -годишна възраст. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.