30 нови случая на COVID -19, заразените у нас станаха 611 (ОБНОВЕНА)

30 нови случая на COVID -19, заразените у нас станаха 611 (ОБНОВЕНА)

Приключило е изследването на полицаите, само двама с положителни проби

За последното денонощие има още 30 нови случая на COVID -19 и  заразените и нас  станаха 611 Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

В София има 18 нови случая, в Кюстендил – 4, в Сливен – 2, по един има и в Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и Добрич. От тях приетите в болница са 13. Заразените от медицинския персонал са вече 33-ма души (5,4% от всички случаи). „Новият случай е една жена, на 62 г., лекар интернист, без данни за контакти с пациенти, по-скоро е външно заразяване”, обясни ген.-майор Мутафчийски.

Мъж на 72 г. в Шумен е починал. Пациентът имал придружаващо тежко заболяване - авансирал карцином на бял дроб. С него починалите стават 24. Средната възраст на починали е 65, 2 г.

Има още 6 нови пък са излекувани и така те стават 48. С две отрицателни проби са трима мъже от ВМА, както и трима от Пазарджик. „Жената от Пазарджик е на 70 г”, отбеляза председателят на щаба. По-голямата част от излекуваните са мъже – 31 души. Средната възраст при пациентите, дали две отрицателни проби, е 47 г. Ген.-майор Мутафчийски обясни, че след изписването си излекуваните пациенти се водят здрави, но до изчистването на всички последици от заболяването си остават вкъщи, защото не всички симптоми отшумяват. „Кашлицата продължава повече от една седмица. Дълго време пациентите имат същата симптоматика, но без високата температура. Те имат и известно безсилие, задух, дискомфорт, въпреки че са чисти от вируса”, каза той. Председателят подчерта, че по време на болничния си тези пациентите трябва да поддържат връзка с личните лекари и да се обърнат към тях, ако почувстват влошаване. Ген. –майор Мутафчийски обясни, че заразените пациенти, които са под домашно лечение, се наблюдават чрез ежедневни телефонни обаждания. В резултат на това за болнично лечение са върнати петима души. 

341 от всички случаи коронавирус са на мъже (56%), а жените са 270 (44%). Най-младият пациент е на 1 година, а най-възрастният – на 90 г. 233-ма пък са постъпилите в болница, 27 от тях са в интензивни отделения. „Най-големият брой от тях е в София, където са 146 хоспитализирани, а 20 в интензивни отделения. Те са следваните от Пловдив, където 17 са в болница, а 4 в интензивни отделения. В Кърджали са 6, един от които е в интензивно отделение. В Пазарджик са трима, от които един е в интензивно отделение.”, обясни председателят на щаба.

Ген.-майор Мутафчийски обясни още, че американските здравни служби са проявили интерес към похвата за лечение на болните във ВМА. „Те се интересуват от нашия опит за по-късно интубиране и задържане на интубирането. Това е хит в наблюдението на болните от коронавирус, който презентирахме първо в България.”, посочи той и допълни, че САЩ ще включи опита на България в своя публикация.

Относно появилата си информация, че в Дългопол ще бъдат направени масови тестове на населението, ген.-майор Мутафчийски обясни, че не знае откъде общината е закупила тестовете. Той уточни, че в момента на пазара се ползват 4-5 доставчика, които се ползват и от Щаба и са се доказали във времето. Председателят на щаба посочи, че изследвания се правят и в други области и даде за пример Бургас, където се тествали рискови групи - полицаи, лекари, както и някои групи от етноса. От ромското общество в областта няма нито един положителен тест за коронавирус.

Междувременно стана ясно, че е приключило изследването на полицейските служители, в което се включиха 1016 души. Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев то може да бъде прието за представителна извадка на неселението, тъй като средната възраст е 39 г. и са от група хора с интензивни контакти и може да се очаква да се сблъскат по-често с вируса. 1007 от тях или 99% от всички са с отрицателен резултат. Двама от тях имат положителни данни за IgM антитела, което означава прясна инфекция. Те се появяват на седмия до деветия ден от заболяването или от срещата с вируса, защото заболяване може да няма. 7 души са положителни за IgG антитела – шест мъже и една жена. Това значи, че са имали среща с вируса, вероятно без клиника или много лека, но вече имат антитела. Нито един от тестуваните не дава едновременно положителни проби за IgM и IgG антитела. "Един човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но при него резултатите са отрицателни", обясни Кунчев. Той информира, че 210 от тестуваните проявяват някакъв от симптомите на коронавирус, но не са дали положителен резултат. Според него това означава, че в момента върлуват и други вируси.

„Изследването е интересно, защото ни дава картина от ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Значи, че епидемията е под контрол. И ако продължим с мерките, има шанс тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение. И също така - че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който да ни пази”, добави Кунчев. Той подчерта, че все още е рано за отслабване на мерките за физическа дистанция. Ген.-майор Мутафчийски обясни, че данните при изследването на военните колективи, където са изследвани 1100 души, са сходни. На тях за взети проби във връзка заминаване или прибиране от мисии, както и контактни лица на заразени лица.

"При военните заразените са дори под 0,7%", посочи председателят на щаба. Неделя щели да се изследват и моряци, които се връщат с кораб от учение в Румъния. Ген.-майор Мутафчийски обясни, че все още не е ясно какво означава наличието на IgG антитела.

„Има някои изследвания, които показват резаразяване и то в скорошен порядък”, посочи той и допълни, че според него масово скринингово изследване с подобни тестове ще бъде скъпо и "абсолютно безсмислено" като данни. След месец ще бъде направено повторно изследване, след което също ще се направи анализ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.