30 на сто повече отличници на матурите (ОБЗОР)

Вдигат летвата от 2022-ра, няма зрелостник с 0 точки на двата изпита

30 на сто повече отличници на матурите (ОБЗОР)

Десислава Илиева от СМГ изкара четири пълни шестици

30 на сто повече отличници има на матурите през тази година - 4525 зрелостници са изкарали по две отлични оценки, а през миналата година са били 3065. Това показа анализът на резултатите, изнесен от просветното министерство.

73-ма са с по две пълни шестици, а Десислава Илиева от СМГ изкара четири максимални оценки. Тя се е явила на български, математика, биология и химия.
По региони на първо място по успех по български е София град, на последно е област Силистра.
Габрово и Велико Търново излизат напред спрямо предишни години.
„Отчитаме

успешна сесия на тазгодишните държавни зрелостни изпити

която се проведе в неочаквани условия, но все пак беше успешна“. Това съобщи на брифинг в Министерството на образованието зам.-министър инж. Таня Михайлова.
Средната оценка по БЕЛ от 45 616 явили се дванадесетокласници е 4,20. На матурата по български език и литература през 2019-а тя е била 4,06.
"Всички колеги, които бяха ангажирани, бяха много мотивирани, нямахме организационни проблеми. На тази сесия се явиха ученици, които не бяха подготвени за тези условия, но резултатите все пак са успешни", добави тя.
Няма зрелостник с 0 точки на двата изпита, показа още статистиката.
Има нисък процент слаби оценки, отчитат още от МОН и се подобряват уменията да формулират теза, но срещат трудности при възприемане и резюмиране на информация.
От 2022 година просветното ведомство обмисля промяна на скалата за оценяване на изпитните работи за матурите, с което на практика ще се вдигне летвата за тройка. Според просветния министър Красимир Вълчев слабите оценки са само 7-8 процента, защото "нашата летва е много ниска". Той отбеляза, че зрелостник, който е имал 0 точки, нищо не е попълвал на матурите.
С 2,61 точки е по-висок резултатът на изпита по БЕЛ.

С висок резултат са изпитите по шестте чужди езика.

По 9 от предметите резултатите са по-високи от предходната учебна година, по 4 предмета има по-ниски резултати, по френски език са приблизително еднакви, показва анализът.
Средната оценка от втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор на зрелостника е „много добър“ (4,84), показва анализът на резултатите, представен от министъра на образованието Красимир Вълчев.
Най-много - 11 710 зрелостници, са избрали втора матура по английски език, следват биология, география и икономика, философски цикъл. Преди години географията водеше, припомниха експертите.
Най-високите резултати са по немски език - 79.8 точки (при 53.24 т. по български). На второ място е химия със 76.9 т. Значително повече дванадесетокласници са се явили на матура по желание - 609, като причината за това е решението на университетите да приемат само с матури.
Отлични оценки са получили 11 856 момичета и 7034 момчета. Слаб (2) са получили 1893 момичета
и 4250 момчета.

Половината писали есе,
а всеки трети - съчинение

79,31% са работили по 41-ва задача, като повечето (45,45%) са писали есе. 5,39% обаче просто са
преписали текста, има и такива, които са писали нещо свое си, несвързано със задачата. 28,47% са
предпочели да пишат интерпретативно съчинение.
„Въпреки че резултатите по български са по-добри - повече са и отличните, и много добрите оценки,
повече зрелостници са работили по 41-ва задача (писане на текст) - остава в сила проблемът,
констатиран и предишни години: най-трудно за учениците е да извлекат основното, най-важното от
текст“, констатира Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН. Подобряват се уменията на учениците да формулират теза, но им е
много трудно да извлекат информация от текст, особено когато трябва да представят сбито и кратко основното от съдържанието на текст, тоест когато трябва да направят резюме.


Немски гимназии - първи по БЕЛ,
изместиха СМГ и по математика

С най-добър резултат на матурата по БЕЛ са зрелостниците от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов“, след тях са от 73 СУПЧЕ "Владислав Граматик", а на трето място - Американският колеж.
Следват 164 Испанска езикова гимназия, частната гимназия "АК - Аркус", СМГ, 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, Немска езикова "Гьоте" - Бургас, Първа английска в София и Езиковата гимназия "Пловдив".
Вторият ДЗИ също извежда 91 НЕГ на първо място, а в списъка следват СМГ, Американският колеж, Частното езиково средно училище "Дорис Тенеди", ППМГ "Никола Обрешков"-Бургас, Частното средно училище „УВЕКИНД“, Частна ЕГ "Проф. д-р В. Златарски", Първа езикова гимназия-Варна, Езиковата гимназия в Пловдив и Първа английска в София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.