30 млн. лв. инвестира държавата в укрепването на брега край Бяла
2

30 млн. лв. инвестира държавата в укрепването на брега край Бяла

Започва укрепването на брега от нос „Свети Атанас“ до къмпинг „Луна“ край Бяла, Варненско. В района има три активни свлачища. Брегът е стръмен и абразията също отнема от сушата.

„Проектът за укрепването ще се реализира на два етапа. За първия държавата отпуска 30 милиона лева. Той обхваща 700 метра от нос „Свети Атанас“, за да може да се покрие и новообразуваното свлачище. Ще се защитят три основни свлачища и по този начин ще се спре абразивния процес на територията“, обясни кметът на община Бяла, инж. Пеньо Ненов. След приключването и на втория етап, брегоукрепителното съоръжение ще обхване крайбрежието на Бяла в зоната на пристанището и ще защити вече изградената инфраструктура там.

Последното свлачище е регистрирано преди две години, когато част от брега се откъсва и потъва в морето. Изграждането на брегоукрепителна стена ще допринесе за развитието на икономиката и туризма в малкия морски град. Същинската работа по изграждането ще започне през септември. В момента тече процедура по избор на фирмата - изпълнител.

Преди няколко месеца кметът на Бяла заяви, че в проекта е заложено създаването на нова връзка между Обзор и Бяла, подобно на Дамбата във Варна. Идеята е да се свържат с алея двата морски града. Алеята ще има функции на брегоукрепително съоръжение и на пешеходна зона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.