3 седмици след декларацията на прокурорите във ВСС: Подкомисия към LIBE обсъди натиска върху държавното обвинение (ОБЗОР)

3 седмици след декларацията на прокурорите във ВСС: Подкомисия към LIBE обсъди натиска върху държавното обвинение (ОБЗОР)

Постигнатото от прокуратурата на България по делата с висок обществен и медиен интерес, както и „предизвикателствата пред държавното обвинение в контекста на засилен политически и медиен натиск“ беше обсъдено на заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права в Европейския парламент. Това съобщиха от прокуратурата, откъдето посочиха също, че дискусията е била организирана от ЕП по предложение на главния прокурор.

Групата за върховенство на закона е подкомисия към комисията за гражданските права LIBE. От българска страна във форума участваха дипломат №1 Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, зам. главният прокурор Красимира Филипова, шефката на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева и НПО-та.

„По конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, е разяснила при дискусията зам. главният прокурор Красимира Филипова.

Само преди три седмици прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация, в която осъди „продължаващите злонамерени атаки срещу прокуратурата на България, опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск“. Поводът за декларацията бе публикация в сайта на българската секция на „Свободна Европа“, окупирана от кадри на подсъдимия разградски олигарх издател Иво Прокопиев, както и изявление на свързания с него лидер на партия „Да, България“ Христо Иванов. И материала, и изявлението бяха насочени срещу прокурора от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, като обвинителите във ВСС подчертаха, че са тенденциозни, както и че са продължение на

„системните и целенасочени опити на Христо Иванов за политически натиск върху независимостта на прокуратурата“.

Декларацията беше изпратена до всички европейски институции, сред тях и Европейския парламент.

В същото време за участие във вчерашната дискусия, която беше проведена при закрити врати, тенденциозно беше допуснат само един представител на медиите – журналист от сайта с тежки обвързаности с кремълската пропаганда Бивол, както и представители на НПО-та, свързани с кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев като например Българския хелзинкски комитет. Засега не е ясно по чие решение само тези представители на медиите и НПО сектора са били допуснати на форума. В подкомисията членуват 14 евродепутати, като нито един от тях не е българин. След заседанието един от членовете на подкомисията – Софи инт Велд, заяви, че групата ще продължава да следи развитието на борбата с корупцията в България и ще изпратят допълнителни въпроси към участниците, защото са нямали възможност да „влязат в детайли“ в тематиката. Тя посочи също, че следващия месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.