1/3 от малчуганите без такса за детска градина

1/3 от малчуганите без такса за детска градина

1/3 от малчуганите ще бъдат освободени от такса за детска градина. Това съобщи зам.-образователния министър Деница Сачева при представянето на проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, финансиран с 82,5 млн. лв. по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Вчера коалиционният съвет заяви, че държавата ще плаща таксите за детска градина на хлапетата в задължителна предучилищна възраст ( от 4 до 6-годишнте) от социално слаби семейства. По европейския проект пък ще бъдат заделени 22 млн. лв., с които за период от 2 години и половина да се финансира посещението на забавачка на хлапетата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. Така на практика около 1/3 от малчуганите ще посещават безплатно детска градина с еврофинансирането и допълнителните средства от държавата. Едно дете от социално слабо семейство обаче ще бъде освободено от такса само ако е прието в забавачка. То няма да може да измести друг малчуган, който е класиран за детска градина.

За да се пребори недостига на места, за строежа на нови сгради пък ще бъдат дадени общо 210 млн. лв. през следващите три години – по 70 млн. всяка една от тях. Сачева уточни, че средствата приоритетно ще бъдат насочени към по-големите градове и даде за пример столицата и сливенска област. За местата, на които не са обхванати всички деца пък се предвиждат почасови занимания. Обсъждат се и мобилни учители за селата, в които няма построени детски градини, каза още зам.-министърът. 

По проекта трябва да се включат 1500 от всички 1800 детски градини и общо 50 000 деца. За една част от тях са предвидени и допълнителни уроци по български език за преодоляване на обучителни затруднения. От началото на година такива занимания са имали 11 000 на деца от малцинствата или на завърнали се в България емигранти, чиито хлапета имат трудности с владеенето на езика. По проекта са предвидени и средства за обучения на 1500 учители, които с помощта на игрови модели да установят потенциални затруднения при децата. В детските градини пък ще бъдат назначени 300 психолози, логопеди и ресурсни учители, както и 600 непедагогически специалисти – образователни медиатори, помощници учители, социални работници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.