1/3 от малчуганите ще бъдат освободени от такса за детска градина. Това съобщи зам.-образователния министър Деница Сачева при представянето на проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, финансиран с 82,5 млн. лв. по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Вчера коалиционният съвет заяви, че държавата ще плаща таксите за детска градина на хлапетата в задължителна предучилищна възраст ( от 4 до 6-годишнте) от социално слаби семейства. По европейския проект пък ще бъдат заделени 22 млн. лв., с които за период от 2 години и половина да се финансира посещението на забавачка на хлапетата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. Така на практика около 1/3 от малчуганите ще посещават безплатно детска градина с еврофинансирането и допълнителните средства от държавата. Едно дете от социално слабо семейство обаче ще бъде освободено от такса само ако е прието в забавачка. То няма да може да измести друг малчуган, който е класиран за детска градина.

За да се пребори недостига на места, за строежа на нови сгради пък ще бъдат дадени общо 210 млн. лв. през следващите три години – по 70 млн. всяка една от тях. Сачева уточни, че средствата приоритетно ще бъдат насочени към по-големите градове и даде за пример столицата и сливенска област. За местата, на които не са обхванати всички деца пък се предвиждат почасови занимания. Обсъждат се и мобилни учители за селата, в които няма построени детски градини, каза още зам.-министърът. 

По проекта трябва да се включат 1500 от всички 1800 детски градини и общо 50 000 деца. За една част от тях са предвидени и допълнителни уроци по български език за преодоляване на обучителни затруднения. От началото на година такива занимания са имали 11 000 на деца от малцинствата или на завърнали се в България емигранти, чиито хлапета имат трудности с владеенето на езика. По проекта са предвидени и средства за обучения на 1500 учители, които с помощта на игрови модели да установят потенциални затруднения при децата. В детските градини пък ще бъдат назначени 300 психолози, логопеди и ресурсни учители, както и 600 непедагогически специалисти – образователни медиатори, помощници учители, социални работници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.