3 нови „паяка“ шетат по варненските улици

3 нови „паяка“ шетат по варненските улици

Три нови репатриращи автомобила „Ивеко Еврокарго“ - тип „паяк“, които са доставени за дейността на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ във Варна, вече шетата по улиците на града, съобщи директорът на предприятието Младен Иванов.

Така специализираните платформи, които прочистват улиците на града от неправилно паркирали автомобили, стават общо пет. Иванов уточни, че новите „паяци“ са с по-голяма товароподемност от досегашните и могат да вдигат и големи автомобили.

Той заяви, че средно на ден се репатрират около 15-20 неправилно паркирали автомобила, но се налага предприятието да се ползват и за съдействие при разчистването на колите, които паркират по улиците и пречат при ремонта на градската инфраструктура.

Екипите на паяците са от 3 души – инспектор, шофьор-кранист и сапанджия, като работят по 12 часа на ден. Стана ясно, че всички водачи, които са ползвали услугите на синята зона във  Варна са регистраирани в системата на „Общински паркинги и синя зона“ и получават sms, когато автомобилът им е репатриран.

Всички останали, които установят, че возилото им липсва на мястото, където са го оставили, могат да се обадят на телефоните на предприятието, публикувани в сайта му или да ползват информацията по указателните табели в Синята зона.„Надяваме се да има малко повече ред във Варна и ако може, да разширите синята зона“, настояват в социалната мрежа варненци.

Според последна информация от общината, разширението се подготвя, като след рехабилитацията на уличната мрежа, ще започне разчертаване на паркоместата в района, определен за разширението, рязане на клони и изчистването на улиците от незаконно окабеляване, за да може автомобилите да се придвижват без проблеми, а паяците да не пречат при изпълнение на репатриращите си функции.

7416 неправилно паркирани автомобила са репатрирани от „паяците“ във Варна от началото на годината досега, съобщиха още от ОП „Общински паркинги и синя зона“ с наличните досега два специализирани автомобила. Те са извършили и 967 съдействия за преместване на коли, които пречат на фирмите, осъществяващи дейности по изпълнението на инфраструктурни проекти.

Екипът от еколози, които се занимават с регистрацията и премахването на паркирани на различни места стари, излезли от употреба автомобили, от които големият град се задръства, са обработили около 4 300 такива коли, като досега за скрап са предадени 2 500 от тях.

Постъпленията от дейността на „паяците“  само за 9-те месеца на годината са около 300 хиляди лева, а досега събраните в бюджета суми достигат 360 000 лева. Още толкова са постъпленията и от Синя зона. Освен новите „паяци“, за Синя зона, бяха закупени и нови 18 лекотоварни електроавтомобила, с които инспекторите контролират паркирането в морската столица. Превозните средства са на стойност 1 072 500 лв, като парите са осигурени от ЕБВР.

Разходите за експлоатация на един електромобил са 1-2 лв. на 100 км. пробег, без допълнителни средства за масла и филтри. Предстои и доставката и изграждането на 31 нови зарядни станции, които ще бъдат поставени в централната градска част. 22 от тях ще могат да се ползват безплатно от гражданите и гостите на Варна. Собствениците на електрически автомобили вече паркират безплатно в Синята зона.

„Ще дадем личен пример как може да се използват такъв тип автомобили в градски условия, като не се замърсява околната среда“, коментира по този повод кметът Иван Портних.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.