€3 млрд. заеми на бизнеса с държавни гаранции планират в Гърция

€3 млрд. заеми на бизнеса с държавни гаранции планират в Гърция

Хазната поема рисковете за 80% от сумата, останалите - банките

Заеми в размер на над 3 млрд. евро ще бъдат предоставени от банките на компаниите като оборотен капитал с държавната гаранция през Банката за развитие на Гърция, пише „Катимерини”. Схемата ще тръгне първоначално с 1 млрд. евро през Корпоритавния пакт за развитие (ЕСПА).

Това предвижда проектозакон, предложен за гласуване от министерството на развитието, целящ незабавна ликвидност на предприятия, засегнати от корона вируса.

Между министерството на развитието и банките е договорено, заемите да се дават както на малки и средни предприятия, така и на големи фирми.

 

Целта на кредитите е да се покрият нуждите от оборотни средства,

 

а падежът им ще бъде до 5 години за редовните падежни заеми или до 3 години за погасяване на падеж. В проектозакона са предвидени и лимити. Единият е удвоените годишните разходи за заплати на компанията (включително вноските за социално осигуряване, както и разходите за персонала, работещ в помещенията, но официално включени в заплатите на подизпълнителите) за 2019 г. Другият е 25% от общия оборот на фирмата през 2019 г. Размерът на кредита може да бъде увеличен над горните лимити за задоволяване на нуждите от ликвидност от датата на отпускане на заема и през следващите 18 месеца за малки и средни фирми и за следващите 12 месеца за голям бизнес.

Според проектозакона гръцката държавна гаранция ще покрие 80% от всеки отпуснат заем, докато банките ще покрият останалите 20%. Предварителният проект, който трябва да бъде договорен с банките, предвижда

 

гаранционен таван 25% от общия кредитен портфейл,

 

който ще бъде предоставен по програмата. Размерът на дълга, който трябва да бъде покрит от държавната гаранция, ще бъде свързан с неизплатен дълг по кредита плюс лихвите и до 90 дни непрекъсната просрочена просрочка. Държавната гаранция ще покрие всички заеми, отпуснати до края на 2020 г. и всички загуби за целия 5-годишен период. Комисионните на банките по заемите са определени в рамките на 0,25% до 2%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.