3 млрд. лв. ще искаме от ЕС за регионално развитие до 2027 г.

3 млрд. лв. ще искаме от ЕС за регионално развитие до 2027 г.

Бъдещата Оперативна програма "Развитие на регионите" за периода (2021-2027 г.) ще бъде с бюджет от над 3 млрд. лв. Това пише в одобрения й проект, който страната ни ще внесе за преговори в ЕК.

Под председателството на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова в сряда се е провело онлайн заседание на тематичната работна група за разработване на програмата, която е подкрепила предложенията в заданието, съобщиха от МРРБ.


Новата ОПРР ще е с три оси.


Първата ще е за градско развитие и в нея ще бъде съсредоточен 6% от ресурса за ЕФРР на национално ниво за проекти за градско развитие на десетте най-големи общини. Втората ос е за интегрирано териториално развитие на регионите, в която попадат 40 общини, чиито градски центрове са с население над 15 000 души. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции. Допълващо, ще имат достъп до финансиране от останалите оперативни програми и най-вече Програмата за развитие на селските райони, с което ще се постигне изпълнението на огледални дейности и допълняемост на мерките между градски и селски общини. "Паралелно с това общините ще трябва да си партнират при изпълнението на проектите и по този начин ще се постига много по-голям ефект за няколко населени места и практически няма да има град или село без възможност за еврофинансиране", е подчертала Николова.

Третата приоритетна ос на програмата е за техническа помощ, откъдето ще се


финансират дейности за повишаване на административния капацитет


на местно и национално ниво.

Средствата по първите две оси ще се отпускат по проекти за модернизиране на образователната инфраструктура, развитие на индустриалните паркове и енергийната ефективност. Сред приоритетните области остават и модернизирането на градския транспорт, здравеопазването и рехабилитацията на пътната инфраструктура. Ще продължи и финансирането за развитие на туристическата и културна инфраструктура, ремонти на градската среда и социална инфраструктура. "Икономическото развитие на регионите е ключов приоритет. Затова залагаме мерки с добавена икономическа стойност", е коментирала заместник-министър Николова.

Новост в програмата е, че


МРРБ поема изпълнението на териториалните планове за справедлив преход


чрез Фонда за справедлив преход през периода 2021-2027 г. или изпълнението на целите на т.нар. "зелена сделка". "Така ще се даде възможност за финансиране на мерки в подкрепа на икономическа трансформация и енергиен преход в регионите, заедно с осигуряване на съпътстващите нужди за социални мерки", е отбелязала заместник-регионалният министър.

Николова е обърнала внимание, че през октомври ще започне дейността на новите съвети за регионално развитие, на ниво широк формат, за разработване на интегрираните концепции на регионално ниво. В бъдещия програмен период съветите ще имат своята позиция за селектиране на проектите на регионално ниво.

Очаква се още през октомври да започне подготовка на насоки за кандидатстване с интегрирани териториални инвестиции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.