€3 млрд. чужди инвестиции в имоти в Гърция от януари до март

€3 млрд. чужди инвестиции в имоти в Гърция от януари до март

3 млрд. евро са били инвестирани от чужди граждани в имоти (в покупка, строителство или обновяване) в Гърция през първото тримесечие на годината, сочат данни на Централната банка на страната, цитирани от „Катимерини”. Притокът на чужди капитали в сектора отчита ръст от 130% на годишна база, отбелязва изданието.

През миналата година инвестициите възлизат на 1,3 млрд. евро, като 665 милиона от тях са били изхарчени директно за покупка на имоти от чужденци, а останалите са вложени в строителството или реконструкция на съществуващи недвижими имоти. Сумата е над 2 пъти по-голяма от предходната 2017 г., когато в страната граждани от други страни инвестираха в имоти 500 млн. евро.

Местни брокери смятат, че бумът се дължи до голяма степен на ниския праг, само 250 хил. евро, за получаване на разрешение на пребиваване в Гърция на граждани от трети страни срещу инвестиция. Според най-новите данни от началото на годината до 4 юни броят на издадените разрешителни е вече 645. При сегашния темп се очаква, че до края на декември те да станат около 1550, което е малко повече от 2018 г., когато са били 1400 или с 46% повече в сравнение с 2017 г. Програмата „Златна виза” започна да функционира  средата на 2013 г. и до началото на юни 2019 г. са издадени общо 4537 разрешителни на инвеститори

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.