0

Социален фонд за подпомагане на артистите и тружениците от независимия културен сектор ще има и той ще подкрепи всички свободни артисти от недържавната сфера, които са имали доход до 1000 лв. средно на месец за миналата година. Помощта ще бъде в размер на 3 минимални работни заплати плюс осигуровките и ще се получава в продължение на 3 месеца.

Социален фонд за подпомагане на артистите и тружениците от независимия културен сектор ще има и той ще подкрепи всички свободни артисти от недържавната сфера, които са имали доход до 1000 лв. средно на месец за миналата година. Помощта ще бъде в размер на 3 минимални работни заплати плюс осигуровките и ще се получава в продължение на 3 месеца.

За това са се договорили на днешната конферентна среща между представителите на независимия сектор в културата и изкуството, министъра на културата Боил Банов и социалния министър Деница Сачева, научи "Монитор". Решението се очаква да бъде официално утвърдено на най-високо държавно ниво. Има обаче още много детайли за уточняване: например дали тези 1000 лева среден месечен доход за миналата година ще се смятат бруто или нето и др.

Независимите артисти и министрите ще имат следваща среща в понеделник, на която ще се говори за създаването на втория стълб за подпомагане – структурния фонд, който ще трябва да даде спасителна финансова инжекция на арт организации извън държавния сектор.

Друго, за което страните са постигнали съгласие, е да не се пипат разпределението на средства по програмите в Национален фонд „Култура“ и от проектните сесии за нови продукции. То ще си остане такова, каквото е, за да не се нарушава финансиране, което вече е разпределено по програми и проекти. Това бе и желанието на независимия сектор: да се търсят пари от други източници – допълнителни средства, отпуснати от МС за бюджета за култура, или от европейски средства, за да не бъдат ощетени техни колеги.

Владия Михайлова от сектор "Визуални изкуства", която е сред представителите на независимите творци в работната група, разработваща мерките за подпомагане, по-късно уточни в своя профил във Фейсбук, че за да се установи доходът до 1000 лв. ще се имат предвид данъчните декларации за 2019 г., които се подават до 30 април. Ако едно лице все още не е подало данъчната си декларация, но иска да се възползва от тази мярка, то може да декларира дохода си (по-нисък от 1000 лв. на месец) в момента на подаване на заявлението, като НАП ще провери по-късно истинността и в случай, че са декларирани неправилни доходи, ще има санкции. Данъчните декларации трябва да се подадат до 30 април, но те могат да се платят разсрочено.

За колеги, които не декларират доходи и са в т.нар. „сива икономика“, за съжаление държавата може да направи много малко. Те могат да получат като помощ хранителни пакети, които и в момента вече се раздават. За да стане това, трябва да се обадят и да се „заявят“ на телефона на страницата на Националното сдружение на общините, откъдето ще получат и подробна информация, посочва Владия Михайлова въз основа на решенията от срещата.

В момента предстои тези мерки да бъдат финално одобрени от министър-председателя Бойко Борисов и те ще влязат в сила, като независимите имат уверението на министър Банов, че те ще заработят от края на месец април.

На срещата е било взето още едно много важно решение. По предложение на независимия сектор ще се използва моментът с отпускането на средства, за да започне регистрация на хората с творчески професии, като така се постави началото на официален държавен регистър.