3 големи студиа чакат да снимат у нас

3 големи студиа чакат да снимат у нас

Три големи студиа искат да снимат в България. Това обяви изп. дир. на "Ню Бояна" Ярив Лернер на среща пред медии. Една от компаниите е "Дисни", потвърди Калина Константинова, заместник-министър на икономиката. Подробности около потенциалните проекти все още не могат да бъдат издавани, съобщи Лернер, заради отношенията със студиата. 

Основен фактор за реализирането на продукциите в страната ни е въвеждането на механизъм за възстановяване на средствата на продуцентите. Според новите разпоредби на Закона за филмовата индустрия до 25 на сто от допустимите разходи за даден филм, които са направени в България, ще могат да бъдат възстановени от държавата. Стимулът, който цели да привлече чуждестранни инвестиции, може да бъде използван свободно и от българските продуценти. Нещо повече, международните компании ще трябва да отворят клон тук, за да могат да кандидатстват по механизма. За новата мярка са заделени 7,5 млн. евро.

До официалното стартиране на схемата обаче ще се стигне едва след приемането на изменения в Правилника за прилагане на ЗФИ. Първата стъпка в тази посока вече бе направена, като Министерски съвет прие Постановление за изменение и допълнение на ППЗФИ. С това ще се отблокира и държавното финансиране на родните заглавия.

България е единствената страна в ЕС, в която все още няма действащ механизъм за възстановяване на средства, съобщиха още от бранша. Когато схемата потръгне, страната ни ще има "равен старт" с държавите в съседство, някои от които връщат и до 35% от допустимите разходи на продуцентите. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.