3 фрази с които съсипваме детето си

3 фрази с които съсипваме детето си

Много родители в стремежа си да възпитат добре децата си допускат редица неволни грешки. Но нека си признаем – дори и най-дипломатичният родител понякога изпускат нервите си и изричат неща към децата си, които после им се иска да не са казвали. Но „Казана дума, хвърлен камък“.

Понякога думите нараняват ужасно много и нещо, изречено в изблик на гняв, може да нанесе неимоверни вреди на детето за цял живот. Според експертите има три фрази, с които родителите унищожават психиката на детето. Ето кои са трите фрази, с които унищожавате психиката на детето

„С две леви ръце си – нищо не можеш да направиш като хората!“
Понякога се случва детето да изпусне и/или счупи нещо, да надраска волно или неволно масата, стената и т.н. В тези случай повечето родители инстинктивно започват да му се карат, но не бързайте да прибягвате до горната формулировка: тя и други като нея предизвикват у детето несигурност в себе си и своите силни страни, както и страха от активни действия.

„Не си навирай носа, където не трябва“
По правило родителите мечтаят децата им да пораснат като успешни хора. Но е малко вероятно човек, на когото е било забранено да проявява инициатива, да изразява мнението си и да бъде любознателен през цялото си детство и в по-късна възраст, да може да стане лидер и да постигне големи висоти в зряла възраст.

„Изобщо не искам да те виждам и да ме занимаваш с тези неща“
Тази фраза (и други подобни) карат детето да си мисли, че то и проблемите му не са важни за родителите му.  В дългосрочен план това води до факта, че детето спира да споделя опита си със семейството и се затваря в себе си. В по-късна възраст то може да стане интроверт или по-зле – асоциален.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.