0

М ного родители в стремежа си да възпитат добре децата си допускат редица неволни грешки. Но нека си признаем – дори и най-дипломатичният родител понякога изпускат нервите си и изричат неща към децата си, които после им се иска да не са казвали. Но „Казана дума, хвърлен камък“.

Много родители в стремежа си да възпитат добре децата си допускат редица неволни грешки. Но нека си признаем – дори и най-дипломатичният родител понякога изпускат нервите си и изричат неща към децата си, които после им се иска да не са казвали. Но „Казана дума, хвърлен камък“.

Понякога думите нараняват ужасно много и нещо, изречено в изблик на гняв, може да нанесе неимоверни вреди на детето за цял живот. Според експертите има три фрази, с които родителите унищожават психиката на детето. Ето кои са трите фрази, с които унищожавате психиката на детето

„С две леви ръце си – нищо не можеш да направиш като хората!“
Понякога се случва детето да изпусне и/или счупи нещо, да надраска волно или неволно масата, стената и т.н. В тези случай повечето родители инстинктивно започват да му се карат, но не бързайте да прибягвате до горната формулировка: тя и други като нея предизвикват у детето несигурност в себе си и своите силни страни, както и страха от активни действия.

„Не си навирай носа, където не трябва“
По правило родителите мечтаят децата им да пораснат като успешни хора. Но е малко вероятно човек, на когото е било забранено да проявява инициатива, да изразява мнението си и да бъде любознателен през цялото си детство и в по-късна възраст, да може да стане лидер и да постигне големи висоти в зряла възраст.

„Изобщо не искам да те виждам и да ме занимаваш с тези неща“
Тази фраза (и други подобни) карат детето да си мисли, че то и проблемите му не са важни за родителите му.  В дългосрочен план това води до факта, че детето спира да споделя опита си със семейството и се затваря в себе си. В по-късна възраст то може да стане интроверт или по-зле – асоциален.