3 дни карантина след екскурзия в чужбина, ако нямаме сертификат

3 дни карантина след екскурзия в чужбина, ако нямаме сертификат

Лицата, които се връщат от чужбина без да представят зелен сертификат, ще бъдат поставени под 3-дневна карантина преди да могат да се освободят от нея. Досега те можеха да си направят тест и да се освободят от домашната изолация до 24 часа след влизането си в страната. Сега това ще може да се случи след 3-и ден, съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг за новите мерки от 1-и декември.

„Удължава се срокът, в който човек поставен под карантина, може да се освободи. Хората без зелен сертификат няма да могат да се освободят от карантина с тест до 3-тия ден след влизането в страната. 3 –дневният срок е допълнителна гаранция, че инфекцията ще бъде хваната.

От началото на следващия месец МЗ дава приоритет на притежаващите зелен сертификат при влизането в България. „Хората, които го притежават, ще могат да влизат в страна. Хората, които  не са потенциален епидемичен взрив, също да могат да влизат”, каза зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

Условията за ползването на зеления сертификата у нас също остават да важат.

По отношение на новия щам на коронавируса съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова посочи, че все още няма информация да е дошъл у нас. Все пак, по думите на д-р Кацаров България вече е стъпка напред, тъй като още преди това е забранила влизането на лица от Южна Африка. Предвид новия щам обаче ще засили контролът за българските граждани. „На тях не можем да им забраним да влязат в страната. За тях няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина. След края на 10-дневната карантина те ще си правят тест, който ще се и секвенира, за да се види дали лицето е носител на новия щам”, заяви д-р Кацаров.

Промените в заповедите от първи декември ще бъдат насочени и към учениците, за да стане по-пълноценен учебният им процес. „Променят се няколко възможности за извънкласно и дуално обучение. Практическото обучение е извън сградата. Това е коригирано и може да се извършва от учениците. Те ще имат и възможност извънкласни занимания, явяване на изпити, консултации за деца”, разясни Кацаров. Той посочи, че ако учениците са си направили тестовете сутринта, няма нужда да си правят тестове за следобедните занимания. Срещу Гърция също ще има по-строги мерки, защото влиза в червена зона.

Според здравния министър след седмица ще им достатъчно тестове за всички ученици до Коледа. Днес щели да бъдат доставени още над 1 млн. теста. Била обявена обществена поръчка за още 2,5. „Кога ще тръгнат учениците решава МОН. От наша страна няма риск за връщане на децата. след 8-и ноември могат да се върна при осигурена среда”, каза Кацаров. Той допълни, че след последната доставка организацията за поръчването на тестове се поема от МОН, тъй като те имат бюджет за тази тях.  Според министъра обаче необходимостта от такива ще намалява, защото някои области като Кърджали вече са в жълта зона и не е необходимо тестване.

По време на брифингът здравният министър заяви, че епидемичната обстановка в страната се подобрява както по отношение на новите случаи, хоспитализираните, починалите. „Успяхме да пречупим тази вълна благодарение на нашите сънародници, които приеха идеята за зеления сертификат, и нашите лекари”, заяви той. По думите му утре ще излезем вероятно и от тъмночервената зона със заболеваемост под 500 на 100 000 население. Неговата съветничка проф. Кожухарова, че кривата е стигнала практически това ниво. „ На 4 ноември е достигнат върха на тази вълна със заболеваемост 728, 3 на 100 000”, каза тя. По думите ѝ положителен ефект е дало въвеждането на зелените сертификати, защото рязко е нараснал броят на хората, които се изследват 2-3 пъти седмично и така са се откривали повече болни. „Това помогна вълната да спада по-бързо”, заяви проф. Кожухарова.

Броят на хоспитализираните също спадал, но трябва да се обърне внимание на смъртните случаи. „Те намаляват, но броят им е висок. Отказът от ваксинация е първата причина за тях. Тука има по-тежки случаи, защото ваксинацията не е висока. Само 1/3 от най-уязвимото населени е ваксинирано”, посочи проф. Кожухарова посочи като причина високият брой хоспитализирани и починали. Реанимационните отделения обаче  все още са запълнени в голяма степен затова и не се отменя забраната на планови операции. „Когато намалеят следващите седмици, ще се случи и това”, каза още Кацаров.

Вече 1 724 000 имат пълен ваксинационен курс. „От всички подлежащи на ваксинация от 18 години нагоре са над 28%, което се отнесено към всички хора е над 25%., но към тях спадат и бебетата и хората, които вече не са тук”, разясни съветникът на министъра. След като Европейската агенция по лекарствата е одобрила и децата 5 до 11 да се ваксинират в Pfizer , това може да се случа и у нас, допълни д-р Кацаров.

Кацаров каза, че се включил в кабинета на Радев, за да подкрепи него и анагижментите му приключват с края на служебното правителство. Той предложи дали в Народното събрание да се изискват сертификати да се реши от новото НС. „Бих препоръчал на народните представилите да осигурят режим на вход в НС със зелен сертификат. Така ще дадат и добър пример на хората”, заяви той. По думите на министъра ако ЕК реши да намали срока на валидност на сертификатите на 9 месеца, това ще се случи у нас.

За фалшивите сертификати Кацаров посочи, че се опитват да създадат по-добра организация за противодействие на проблема. „Най-голямото наказание за хората, които се възползва от фалшивия сертификат и  самият вирус. Можеш да излъжеш администрацията, но не и вируса”, категоричен е той.

По време на брифинга министърът отличи със златния медал на МЗ проф. Кожухарова за работата ѝ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.