3 бона глоба, ако се топлиш с незаконни дърва

Конфискуваха 73 коня на бракониери

3 бона глоба, ако се топлиш с незаконни дърва

Горските продали отнети каруци и резачки за 189 000 лв.

До 3000 лева глоба могат да отнесат потребители, които се отопляват с нелегално добита дървесина. В Закона за горите е предвидено такава санкция да се налага на физически лица, които товарят, транспортират, разтоварват, придобиват, съхраняват, преработват или се разпореждат с дървесина, добита нелегално.

В случай че нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, имуществената санкция е в размер до 5000 лв.

От началото на годината сумите по влезли в сила наказателни постановления са на обща стойност 810 843 лв., обявиха от Изпълнителната агенция по горите пред „Телеграф“. От тях са събрани 124 831 лв., което е 18,49% от общата сума. Въпреки ниската събираемост в сравнение с предходните години се наблюдава тенденция на увеличаване на събраните суми от глоби.

При залавяне на нарушители се конфискува добитата дървесина и средствата на дърводобив. През настоящата година са задържани 5720 пространствени куб. м дърва за огрев, 550 куб. м строителна дървесина и 62 куб. м фасонирана дървесина. Освен това са иззети 234 броя моторни превозни средства, 73 коня, 426 каруци и 214 бр. бензиномоторни триони, брадви и други инструменти. За миналата година приходите от продажби на задържани вещи възлизат общо на 189 240 лв.

Незаконните посегателства над горите, особено в активния отоплителен сезон, са най-често около населени места и райони с компактни групи от население с високо ниво на безработица и ниско ниво на образованост. Тези групи ползват гората за задоволяване на своите потребности от дърва за огрев и като основен начин за поминък – събиране на плодове, гъби и билки, а през сезона на активно закупуване на дърва за огрев и с незаконна сеч с цел продажба.

През настоящата година от регионалните дирекции по горите най-много дървесина - предмет на незаконна дейност, е установена в района на Ловеч – 514,5 куб. м, София с 488,5 куб. м, Велико Търново с 224 куб. м и Сливен с 207,3 куб. м.

От началото на годината горските служители са извършили общо над 340 000 броя проверки, при които са установени 12 000 нарушения. Не е установен извършителят при над 8200 случая.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.