3 800 пенсии блокирани в пандемията

Размразиха запорите върху парите за старост

3 800 пенсии блокирани в пандемията

3 794 са пенсионерите с наложени запори върху получаваните от тях пари за старост към месец август в условията на продължаващата извънредна епидемична обстановка. Това съобщиха за „Телеграф Медиа“ от Националния осигурителен институт.

Посоченият брой на хората с удръжки не е от началото на пандемията у нас. Повечето от тях са със запори от предишни периоди.

От 13 март обаче, по време на извънредното положение, налагането на запори върху сумите за пенсии по реда на Гражданско-процесуалния кодекс и Данъчно-осигурителен процесуален кодекс беше прекратено. За удръжките по ГПК замразяването важеше и два месеца след неговата отмяна, казаха от НОИ в отговор на въпрос на „Телеграф“. Най-често те се налагат въз основа на получено запорно съобщение от държавен или частен съдебен изпълнител и се отнасят до задълженията за издръжка или за погасяване на неплатени битови сметки. Това са и най-честите задължения на пенсионерите.

Замразяването на запорите в периода на извънредно положение не се отнасяше за задълженията за издръжка.
Другите са борчове за данъци и такси. Тези удръжки се правят по силата на ДОПК на базата на получено постановление за налагане на запор от публичен изпълнител към НАП или съответната община. Блокираните доходи за неплатени данъци са били възобновени още след края на извънредното положение, на 13 май. Според закона за доходите на физически лица под размера на минималната работна заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лева, не могат да се правят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.