3321 болни от ХИВ у нас, 28 заразени през 2020-а

3321 болни от ХИВ у нас, 28 заразени през 2020-а

3 312 са носителите на ХИВ у нас, сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. От началото на годината до 12-ти февруари пък новооткритите ХИВ-серопозитивни лица са 28, съобщиха от здравното министерство.

Близо 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус през 2019 г. 85,3% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция пъкса се инфектирали по сексуален път, а 14,3% при инжекционна употреба на наркотици. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от този на жените, сочат още данните. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 41%. ¼ от заразените пък са между 20 и 29 г.

1 695 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН до края на миналата година. 1 651 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия, казват още от здравното министерство.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2018 г. пък е 5.1. Нивото у нас е по-ниско от средното, тъй като за България показателят е 4.4

По повод 14 февруари 2020 г. – „Свети Валентин - ден на влюбените“ стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Същата се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ на Министерството на здравеопазването в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и други. По време на кампанията ще се проведат над 130 АНТИСПИН инициативи, които ще бъдат съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. И през тази година са планирани здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя започва традиционно на 1 декември. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият, пореден етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания. През 2019 г. около 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.