Над 3 000 души у нас са жертви на домашно или друго насилие годишно. Очакванията са тези хора да бъдат обхванати от мерките за подкрепа и социална интеграция на държава, общини и неправителствени организации. Статистическите данни на този етап не отчитат намаляване на броя на хората, пострадали от насилие у нас. Това съобщи в рамките на конференцията „Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие” в Пловдив зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Предстои през следващата година, по инициатива на МТСП, разработване на изцяло нов Закон за детето и семейството, който ще допълни и ще гарантира правата на децата, включително и когато са жертва на насилие. За нас, като министерство, е важно да създадем съпътстващата мрежа от кризисни центрове, от информация. Нужна е превенция”, заяви тя. Русинова припомни, че конкретните мерки за борба със сексуалното насилие са заложени в Националната стратегия, разработена през 2016г. от МТСП, с  период на действие до 2020г.

Неправителствени организации в партньорство с общините могат да кандидатстват с проекти за социално включване и интеграция на пазара на труда за хора в риск. Финансирането е общо 5 милиона лева и е по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Всяка една организация може да разработи проект до 200 000 лева, за да даде възможност на хора с увреждания или на жертви на насилие да се върнат обратно на работа или да продължат с образованието си.

През ОП „Развитие на човешките ресурси” е осигурена подкрепа за 39-те общини, които са изградили кризисни центрове, приюти, центрове за временно настаняване или за работа с деца на улицата. Финансирането е за общо 18 милиона лева. „Целта е общините да развият услугата с обучение, подготовка на персонала и да я издържат, докато тя стане делегирана от държавата дейност. Няма горна граница на проектите, зависи от това каква е социалната инфраструктура на съответната община. За нас, като министерство, е важно да създадем съпътстващата мрежа от кризисни центрове, от информация. Нужна е превенция”, обясни каква е другата основна мярка Зорница Русинова. 

Тя отказа да коментира информацията, че след законодателни промени Съветът за хора с увреждания ще премине под шапката на вицепремиера Валери Симеонов. „Никъде в проекто закона няма персонализация на имена. Нека да бъде приет законът, за да обсъждаме доколко това е работещ или неработещ механизма. Важната реформа в закона е как ние ще гледаме на хората с увреждания. Защото всички ние дължим много на хората с увреждания. За да имаме реална интеграция, тя трябва да бъде комплексна”, заяви Русинова. По думите й бюджетът за 2019г. е рекорден с отпуснатите 150 милиона лева повече за интеграция на хората с увреждания.

По темата: насилие
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пет села на протест срещу кариера в Родопите

Жители на пет села от родопската яка в пловдивска област се вдигнаха за пореден път на протест срещу кариера за добив на инертни материали над село Белащица. Хората се събраха пред сградата на община „Родопи“ в Пловдив, за да изразят несъгласието си с думи на новоизбрания кмет Павел Михайлов, който бе казал, че щял да бъде медиатор между инвеститора и населението.

Деца и полицаи с флашмоб срещу тормоза в училище

Деца, психолози и полицаи от Пловдив се включиха с флашмоб срещу насилието в училище. Така те отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училищата, съобщиха от полицията в Пловдив.