Снимки

Точно в подходящия момент на обезценени изборни страсти се появява премиерната постановка „Ромул Велики“ на Малък градски театър „Зад канала“, за да ни докаже че политическата мимикрия не е от вчера, а стилът на обществения дебат от векове се мята между възвишеното и профанското. Кои са водачите, които оцеляват в битките – фанатиците на каузата или прагматиците, маскирали натрупана житейска мъдрост зад привиден политически непукизъм? Интелектуалният шахмат в пиесата на швейцареца Фридрих Дюренмат – един от най-големите немскоезични драматурзи на ХХ век, макар и „нареден“ през 1949 г., си остава постоянно

отворен за актуален прочит в настоящето

и именно това е привлякло режисьора Бина Харалмпиева да раздвижи фигурите на дъската точно сега. Светът днес, включително този от близкото ни обкръжение, е уплашен и объркан от новото „нашествие на варварите“, но не търсете преки асоциации с познати политически лица и събития: играта надскача и регионалната, и времевата конкретност, а посланието е универсално.

Самият Дюренмат нарича творбата си историческа комедия, а от наша гледна точка определението политическа сатира или гротеска й отива повече, защото сегашният момент сякаш е заострил ръбовете на смеха. Герасим Георгиев-Геро е блестящ в ролята на Ромул Малкия, който в хода на действието става Ромул Велики. Как? Той е наясно, че малкият скандал в държавата прикрива големия, а тя нарича себе си отечество, когато се кани да извърши убийство. И докато невъзмутимо похапва под надвисналото варварско нашествие и кътка кокошките си с внушителни императорски имена, Ромул всъщност тайно подкопава несправедливата система отвътре. Без патетика, с интонациите на всекидневието, актьорът не ни занимава с ореола на държавника, а ни допуска до човека в кухнята на властта. И с брилянтното си превъплъщение ни навежда на мисълта, че умният политик се отнася с

доза ирония към себе си и историята

към себе си в историята. Достоен антипод на Геро е Бойко Кръстанов – римският воин Емилиан, решителен в своята отдаденост на мисията, по младежки фанатичен. Въпреки увещанията на Ромул, той е готов да се откаже от любовта си към дъщеря му Рея (Весела Бабинова) в името на държавния интерес. Изключително забавен образ гради гост-актьорът Вежен Велчовски като Ений Невус Руф – същински античен Джон Галиано с руса перука, проспериращ дизайнер и търговец на гащи, който има пари да купи Римската империя и да я „спаси“, при условие че получи ръката на Рея, а поданиците на Ромул обуят артикулите му като задължителна униформа. Това вече е направил вождът на варварите Одоакър (Петър Калчев), чиято поява и изненадващото му предложение към императора извеждат на ново, неочаквано ниво политическата интрига.

 Вежен Велчовски като античен Джон Галиано с Василена Атанасова (императрица Юлия)и Евгени Будинов (Зенон).

В останалите роли са Василена Атанасова като Юлия, властната съпруга на Ромул, Стоян Младенов и Владимир Зомбори като пълководци, Евгени Будинов като абдикиралия император на Източната римска империя и др. Три песни на композитора Асен Аврамов „по Брехтовски“ се вклиняват в действието – актьорите ги изпълняват на живо с акомпанимент на китарист, който в различните представления ще е различен. Сценографията е на Чавдар Гюзелев, а костюмите на Мариета Ценова.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Самоук резбар украсява дървета

Самоук резбар от курортното градче Павел баня вече втора година разкрасява обречени на гибел дървета в местния парк.  Кукерска маска и  шевици са украсили дънера на изсъхнала липа, върху тезгяха на 35-годишния Диян Ненов е легнала вече заготовката за следващата му рожба.  Приятели на младия мъж, който работи като администратор в „Булсатком“ са публикували в социалната мрежа Фейсбук десетки клипчета, от които  се вижда как се раждат …съновиденията.

Рицарите от Sabaton проговориха на български

Рицарите от шведската група Sabaton проговориха на български. От 25-метровата внушителна сцена се чуха репликите „буба лази”, „караконджул” и „чудесни сте”, както и „благодаря, Пловдив!”. Последното бе изписано и на латиница на финала на близо двучасовия концерт на рок гигантите, с които започна тридневният празник на рока край Гребната база Hills of Rock.

Ива Караманчева и Георги Михалков – любов за 9 живота

Когато двамата се венчават, той й обещава, че ще бъдат заедно и в следващите девет живота. Тя пък и досега има чувството, че са се срещали в някой предишен, защото без да са изговаряли важните неща, те се осъществяват, сякаш са ги планирали внимателно по-рано.