Снимки

- Проф. Брънзов, има ли наистина основание за притеснение, след като бе отчетено замърсяване на въздуха в София и други градове на страната? И какво изобщо наблюдавахме в столицата?

- На много места дълго време имаше антициклонално поле, при което обикновено движенията са низходящи и се реализира температурна инверсия. Това се наблюдава особено в котловини полета, както е София. Знаете, че терминът „инверсия“ означава „обратно“. Така че по принцип при нормално състояние в атмосферата долу при земята е по-топло, а с височината температурата се понижава. При нормалното състояние топлият въздух, който е по-лек, се издига нагоре и по този начин става вентилиране на тези котловини полета - тоест тези замърсявания се изнасят в големи обеми в атмосферата и дори извън територията на града. Когато обаче има температурна инверсия студеният въздух остава долу ниско, а горе е по-топло и го няма механизмът на естествена вентилация на атмосферата. Така става натрупване на замърсители. Вместо да се разсеят в атмосферата, те се трупат долу ниско. Точно това се наблюдаваше тези дни. От вторник следобед тази температурна инверсия се разруши. Това може да стане по най-различни механизми, в конкретния случай беше от вятъра. Иначе това може да стане от слънчевото греене и от валеж.

  • - Доколко става въпрос и за фини прахови частици?

- Тук става дума за всички видове газови и твърди частици в атмосферата, които по принцип се изнасят. Режимът на вентилация не подбира замърсителите.

- За кои градове е било характерно това и за последните 2-3 дни ли става дума?

- Нямаме информация, защото това е от компетенцията на Изпълнителната агенция по околна среда. Те следят качеството на въздуха на територията на цялата страна и трябва да разполагат с такива данни.

- Колко често срещано е това като явление, може ли да кажете колко пъти в годината има такава температурна инверсия?

- Обикновено това се случва в късна есен - например през ноември, както и през зимата. Тук говоря конкретно за София. Така че не говорим за някакво изолирано и уникално по рода си явление. Сравнително често се среща - има поне 30-40 дни в годината, в които се наблюдават такива условия. Разбира се, казвам го ориентировъчно, защото не разполагам с точна статистика.

- Имаше ли все пак разминаване между прогнозата и реалното замърсяване, което беше отчетено?

- Тук има два аспекта. Прогнозата, която правим ние, е за средно денонощни стойности. Във вторник я сравняваха със стойности, измерени в отделни часове сутринта. Както забелязахте, следобед около 15-16 часа в София температурната инверсия се разруши и градът се изчисти. Всичко се изнесе във височина. Така че замърсяването на София влезе в безопасни за хората стойности. Смисълът на системата е да покаже предварително в рамките на два дни какво ще се случи, за да се вземат определени мерки. Тя прави оценка, не е средство за измерване. Освен това като всяка прогностична система за времето не може да има 100% сбъдваемост. Никъде по света няма такова. Дори чисто метеорологичната прогноза няма абсолютна точност. А имайте предвид и че тук правим и една изключително локална прогноза - на 2 км. А колкото по-локална е прогнозата, толкова по-голяма е вероятността да сбъркаме. Така че никой не е казвал, че системата ще дава винаги 100% верни прогнози. Общо взето при 20% от случаите системата може да сбърка в едната или другата посока и това бе казано още в самото начало. Това между другото е едно много добро постижение. Системата функционира от 1 септември и поне до този момент показва, че бърка само в около 10% от случаите, но никой не информира обществото, когато прогнозите са точни.

  • - Вие още преди няколко дни изтъкнахте, че системата има доста успешно прогнози?

  • - За тези 130 дни, в които работи, има само около 8-10 случая, в които прогнозата не е била вярна. Във вторник беше един от тях, но тогава беше и на ръба на правилната оценка. В действителност числените модели, които са заложени вътре, предполагаха, че температурната инверсия ще се разруши по-рано - някъде около 10-11 часа сутринта. Моделите сметнаха, че средно денонощната концентрация ще спадне под 50 микрограма. В София обаче се понижи на 10-15 микрограма чак след 15 часа, но не успя да компенсира закъснението. Оттук идва и разминаването, което обаче не е фатално, защото тенденцията беше прогнозирана правилно. За сряда и четвъртък системата също вярно показа, че няма да има замърсяване на въздуха в столицата.

- В рамките до три дни ли са прогнозите?

- Системата работи до три напред, но общината визуализира само два от тях.

  • - И до два дни няма опасност от замърсяване?

- До 12 януари според системата за ранно предупреждение в атмосферата няма условия, които наблюдавахме през предишните дни, за натрупване на замърсяване на въздуха.

  • - Доколко можем да говорим за смог? Непрекъснато се коментираше има ли мъгла или наблюдаваме нещо друго?

- Да, наистина беше смог. Защото наблюдаваме коктейл не само от фини прахови частици, а от всички видове замърсители, генерирани в града. Те остават ниско, в приземен слой. Имаше дори снимки в мрежата от Витоша как не се вижда София.

  • - Кога за последно се е случвало това?

- Мисля, че дори по 1 януари наблюдавахме такова явление. Много е важно обаче колко ще продължи тази температурна инверсия. Винаги, когато я има, създава този ефект. Но както сега продължи от 5-9 януари, не можа да се разруши през това време и да направи вентилация. Това доведе до натрупване на замърсяването в рамките на пет дни и затова нараснаха тези концентрации дори рано сутрин, когато няма дори транспорт. Тоест, имаме само приход на замърсяване без никакъв разход.

- Не знам доколко въпросът ми има основание, но кажете топла ли е наистина тази зима и това оказва ли някакво влияние за температурната инверсия?

- Няма връзка. По-скоро температурна инверсия има при антициклонално време, което се задържа дълго. Досега наистина зимата е по-топла от климатичната норма, но тя още не е свършила и това дори ни притеснява. Знаете, че в природата нищо не се губи. Така че нищо чудно хубавото време през декември и януари да ни излезе през носа февруари и март.

- Ще ви помоля накрая да коментирате проблема с липсата на кадри в БАН и развитието на науката. Бяха ви отпуснати повече средства, но как може да се привличат и задържат млади кадри?

  • - Проблемите бяха широко коментирани. Основните са два. Знаете, че човек трябва да е удовлетворен от работата си. Другото е все пак да получаваш някакви материални блага за това. Все пак живеем в пазарно общество, на всеки му се налага да издържа семейства. Мисля, че в БАН сме създали една приятна и дружелюбна среда за младите хора. Но ако единият от компонентите липсва, човек се чувства неудовлетворен и търси друг вариант за реализация.

- Има ли все пак млади хора, желаещи да са в БАН?

  • - Има, колкото и странно да звучи, има такива рицари, които точно са в БАН заради идеята. Когато обаче с годините човек е притиснат от житейски проблеми, губим младите хора. По-възрастните сме направили своя избор и ще изкараме докрай тук. Аз лично съм имал покани в чужбина, защото физици се търсят. Но децата ми са тук, затова останах. Има какво още да направим.

 

Визитка:

Той е роден 23 ноември 1954 г.

Изучавал е физика и метеорология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

От 2006 г. насам е синоптик в НИМХ към БАН и работи в областта на изготвяне на краткосрочни прогнози за времето и предупреждения за опасни и особено опасни явления на територията на България, изготвяне на месечните метеорологични прогнози за България

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.