Личните данни на столичани в 82 регистъра

Специална бланка ни разяснява правата и задълженията

Личните данни на столичани в 82 регистъра

Пазят информацията с криптографска защита

82 регистъра към Столичната община съхраняват личните данни на софиянци. Това стана ясно от презентация на главния експерт от дирекция „Административно обслужване“ на СО Димитрина Герасимова във Виена, където се проведе международна конференция, свързана със съхраняването на личните данни и новия еврорегламент за опазването им.

За да се опазят от теч в системата, данните на столичани се пазят много стриктно, обясни експертът, като посочи, че за целта са внедрени и криптографски защити. Другите мерки включват денонощна жива охрана от Общинска полиция, видеонаблюдение, както и процедура за смяна на потребителските пароли на всеки 6 месеца.

Служителите, обработващи лични данни, са длъжни стриктно да спазват принципа за забрана на обработване на специални категории данни, свързани с расов и етнически произход, политически, религиозни и философски убеждения, членство в партии и организации, здраве, сексуален живот и човешки геном, посочи още Герасимова. Физическото лице имало право по всяко време на обработване с писмено заявление да поиска блокиране, унищожаване и изтриване на събрани за него лични данни в случаите, когато оспорва тяхната точност или обработването им е незаконосъобразно.

На всяка бланка за заявяване извършването на административна услуга в Столичната община, районните администрации и общинските предприятия, с която се събират лични данни, физическите лица били уведомявани за техните права и задължения. В инструкцията били описани ясно правилата за обработка и съхраняване на документи и регистри, съдържащи лични данни на хартиени носители и в електронен вид.

Освен това били изготвени правила за работа за лицата, обработващи лични данни в съответствие със служебните им задължения, регламентиращи участието им в съответните административни процедури, като за целта всички общински служители подписвали декларация по утвърден образец за поверителност на информацията, свързана с работата им с лични данни. В зависимост от служебните си задължения служителите имали оторизиран достъп само до тези регистри и бази данни, които са необходими за изпълнение на техните задачи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.