Снимки

Рицари кръстоносци кръстосаха мечове и показа майсторско лоравене с тях на площада пред историчекия хълм Царевец. Това се случи по време на откриването на второто издание на Международния реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”, който се провежда в старата българска столица под убийствените палещи лъчи на слънцето. Фестивалните събития тази година са подчинени на цар Калоян и 820-тата годишнина от възкачването му на престола. За събитието се събраха над 120 реанактори и свободни реконструктори от България, Румъния и Сърбия. Всяка от гостуващите групи направиха кратки демонстрации пред многобройната публика. Събитието бе открито от зам.-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Днес през цеия ден на хъма Царевец трябваше бъдат демострирани старинни занятия, боравене с оръжия и дегустация на средновековна кулинария. Заради жегата, която по обяд вече надхвърли 40 градуса демонстрациите се проведоха рано сутринта и след това отново ще могат да бъдат видяни рано привечер. Кулминацията на събитията е тази вечер. От 19,00 ч. цар Калоян отново ще бъде коронясан от кардинал Лъв, а в 20,00 ч. българския цар ще разбие латинските рицари кръстоносци край Одрин и ще плени император Балдуин Фландърски. И двете възстановки ще бъдат сред зидовете на Царския дворец в средновековната крепост. След тях следва концерт на група „Ериней”, а Царевец ще бъде огласен от средновековна музика. Факелно шествие и безплатна прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов звук и светлина” ще завършат днешната програма. Излъчването започва в 22,00 ч.

Организатори на Международния реанакторски фестивал са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“. На Царевец се представят групите „Бели орлови" от Белград /Сърбия/, “Ursului brun”(„Кафява мечка“) от румънската столица Букурещ и трансилванската формация за "жива история“ „Черният дракон“. Във фестивала участват и българските групи Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, Група  „Верени“ – София, „Средновековна крепост Туида” – Сливен, Проект „Св. Лазар“ и домакините от СНЦ „Търновци“ – Велико Търново. Своите умения в старите занаяти демонстриат свободни реконструктори от цяла България. Те ще припомнят техники и похвати за изработване на въоръжение, студено коване на цветни метали, създаване на облекло, бижута и аксесоари, дърворезба и др.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Илинден е, внимавайте с морето и с гостите у дома

Българската православна църква почита днес паметта на Св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

50 млн. лева ни носи окултният туризъм

Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обясни пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост. Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.