Снимки

Клетъчното покритие на Земята не е толкова добро, колкото може да бъде, но това не спира Vodafone и Nokia да изградят първата 4G мрежа на Луната.

Това може да изглежда също толкова безсмислено, колкото и изпращането на автомобил в космоса, но има сериозна цел. Мрежата за предаване на данни ще осигури комуникационна поддръжка за безпилотната мисия на лунния ровър на PTScienti, планиран за изстрелване през 2019 г.

Apollo 17 е последната управлявана от хора лунна мисия, кацнала в областта Телец-Литроу на югоизточния край на Маре Серенитас на 1 декември 1972 г., като космонавтите са комуникирали с Земята с помощта на Unified S-Band аналогова радиовръзка, способна да изпраща данни с едва 51.2 kbps. Това означава, че живите телевизионни образи със стандартна резолюция, изпратени от Lunar Rover, използван от командира на мисията Юджийн А. Сернан и пилота на лунния модул Харисън Х. Шмит, за да изследват района са стандартни.


Днес живеем в ерата на цифровото видео с висока разделителна способност, което изисква широкочестотен пренос на данни. Това би било проблем за PTScientists, група от доброволци и инженери, базирани в Германия, когато изстрелят своята лунна мисия от Cape Canaveral на върха на ракета Falcon 9 на SpaceX през следващата година.

Целта на частно финансираната мисия е автономния модул Autonomous Landing and Navigation Module (ALINA) да кацне на Луната в близост до мястото, където е кацнал Apollo 11, след това да  разположат два роувъра Audi lunar Quattro, които да проучат района и да се приближат до изоставения Lunar Rover.

Колко близо роувърите може да стигнат до мястото е под въпрос, защото САЩ счита всички места, на които са кацнали мисиите Apollo за исторически паметници, до които има ограничен достъп. Apollo 17 е с особено значение и НАСА изисква всички бъдещи мисии да са поне на 2 км разсояние. Но по-големият проблем е, че роувърите на Audi са доста леки с тегло оъ едва 30 кг. Това означава, че не могат да генерират достатъчно мощност, за да изпратят радиосигнал до контрола на мисията в Берлин чрез мрежа в дълбокия космос и HD видео.

Планът е за Nokia Bell Labs да изгради най-лекият в света Ultra Compact Network модул, който тежи само около един килограм. Това ще бъде първата 4G мрежа на Луната, която работи на честота 1800 MHz и ще свързва роувърите с базовата станция, която ще предава обратно към Земята. Ако това е нещо подобно на наземните станции, това означава, че система ще работи с всички интернет протоколи (IP) и ще може да обработва обеми с данни между 100 Mb / s и 1 Gb / s.
Според Vodaphone тази връзка ще позволи предаването на HD видео от Луната, което ще бъде предавано на световна аудитория чрез сървъра на PTScientists. Освен това технологията може да намери приложения при бъдещи мисии.

„Това е важна първа стъпка за устойчиво проучване на слънчевата система”, казва Робърт Бохме, главен изпълнителен директор и основател на PTScientists. „За да може човечеството да напусне люлката на Земята, трябва да разработим инфраструктура отвъд нашата планета. С мисията до Луната ще установим и тестваме първите елементи на отделна комуникационна мрежа на Луната. LTE спестява толкова много енергия и колкото по-малко енергия използваме при изпращането на данни, толкова повече имаме за наука.”

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израел с интелигентен танк

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израелските отбранителни сили (Israeli Defence Force) въведоха изкуствен интелект (AI) в бронираните бойни машини с най-новия вариант на своя основния боен танк.

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.