Снимки
 • Д-р Колева, по данни на Националния раков регистър около 34 хил. души в България са диагностицирани с онкологични заболявания. Според прогнозата на Световната здравна организация към 2030 г. новооткритите случаи всяка година ще достигнат 22 млн., за сравнение през 2014-а те са били 14 млн. души. За страна с нашите мащаби, много ли са болните?

 • Ние сме страна в Източна Европа, където има съществени разлики по отношение на превенцията и профилактиката. В държавите от западната част на континента има много добре развити програми в тази насока. Там има няколко здравни каси и всяка една следи дали осигуреният в нея е ходил на профилактичен преглед. Ако се окаже, че не е е ходил, санкциите са много строги. Напълно възможно е тя да не му плати лечението, ако той се разболее от заболяване, за което е трябвало да бъде прегледан. Презумпцията е, че човек не е направил за собственото си здраве това, което е по неговите възможности и му е осигурено. У нас хората не се възползват на 100% от профилактичните прегледи, но същевременно не е известно някой да е понесъл санкция. Затова и онкологичните заболявания в България обикновено се откриват в 3- и и 4-и стадии, когато лечението е много по-сложно. Освен това, пътят до профилактиката е доста труден – необходимо е да се вземе талон за специалист от джипито, за това се чака. Така, понякога пациент може да бъде забавен с 3-4 месеца, които могат да се окажат критични.

 • Кои са най-честите локализации на рака?

 • При мъжете най-чест е ракът на белия дроб, гастроинтестиналната система – стомаха, червата, панкреаса. Много често напоследък започваме да откриваме карциноми на ларинкса в резултат на пушенето. Най-много при силния пол е нараснал броя на рак на панкреаса. Като изключим ракът на кожата, който е най-чест при възрастните хора, при жените локализациите са на гърдата, на маточната шийка, гастроинтестиналния тракт и белия дроб, тъй като много от тях не само пушат, но влияние на всички оказва и замърсената околна среда. Потвърждение на това са САЩ, където има тежки санкции срещу тютюнопушенето, но раковите заболявания не намаляват.

 • На какво се дължи увеличената заболеваемост?

 • На „хубавата” храна и „спокойствието”. При нея особено важни са не само консервантите и Е-а, но и начинът на приготвяне. Ако се изследва един кренвирш, в него може да бъде намерено какво ли не, но не и месо. Химията е твърде много в това, което ядем.

 • Има ли симптоми, по които човек може да се подсети да отиде на онколог?

 • Ако има правилно действаща система, в която пациентът да е по-важен от хартията, всеки, който има фамилна предистория на заболяванията, във възрастта е за едни или други изследвания, по цял ден работи обездвижен пред компютъра, труди се в лъчиста среда и т.н. следва да бъде насочен да си направи някои изследвания.

Ако човекът работи на полето на чист въздух и е в добра кондиция със себе си, на съответната възраст прави едно или две изследвания, които му се предписват профилактично. Това важи както за мъжете, така и за жените. Човек дори да живее възможно най-здравословно, годините минават, идват и болестите. С износването на организма вероятността да се развие раково заболяване се увеличава. Затова в различните възрасти изследваме хората за различни заболявания и локализации на рака.

- Какви изследвания трябва да си правим след 45-годишна възраст?

 • Жените трябва да посещават гинеколог два пъти в годината, щом започнат полов живот. При мъжете след 45-годишна възраст трябва да изследват дебелото си черво и панкреаса, след 50-е и при двата пола да се оглежда стриктно белия дроб, при мъжете и простатата. Стомахът се изследва, ако има гастрит, който не се повлиява от никакви средства повече от три месеца. Над 70 години при жените зачестява ракът на яйчника и на маточното тяло, при мъжете – простатата, както и дебелото черво. Всяко едно десетилетие от човешкия живот има своите онкологични заболявания, за които трябва се правят редовно профилактични прегледи.

 • Има ли формула, по която човек да живее, за да бъде относително здрав?

 • Трудно човек може да бъде напълно здрав, но още древните лекари са питали пациентите си: спиш ли, потиш ли се, храниш ли се. Това означава да спим достатъчно, да се движим и да наблягаме на храни, чиито произход познаваме, като избягваме тези с овкусители.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.