ФБР разследва Credit Suisse, руската ВТБ и френската BNP Paribas по дълга на Мозамбик

ФБР разследва Credit Suisse, руската ВТБ и френската BNP Paribas по дълга на Мозамбик

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР започнаха разследване на действията на швейцарската банка Credit Suisse Group, руската ВТБ и френската BNP Paribas във връзка със ситуацията около висящия държавния дълг на Мозамбик, пише Wall Street Journal. Преди време въпросът бе разследван и от финансовите регулатори на САЩ, Великобритания и Франция, които търсеха информация за нарушение на законодателството за търговията с ценни книжа.

ФБР търси информация по случая още от юни миналата година, когато неголяма група агенти е посетила столицата на африканската държава Мапуту. Те са били от отдела на по борба с мошеничество с ценни книжа към офиса на бюрото в Ню Йорк. Американските ченгета проучват дали въпросните три банки не са съдействали за нерегламентирани плащания на чиновници от Мозамбик, пише вестникът. Преди няколко месеца прокурори от министерство на правосъдието на САЩ са се срещнали с инвеститори, на които са били продадени държавни ценни книжа на африканската държава и са поискали от тях всички документи и писма, получени от тях от банките. Американците са имали срещи и с представители на Credit Suisse и ВТБ и юристи в Лондон, от където са тръгнали сделките.

В САЩ се съмняват, дали трите банки не са помагали на Мозамбик да получи повече заеми, отколкото е в състояние страната да изплаща, смята анонимен финансов експерт, допълва.

Преди време руски медии съобщиха, че ВТБ и власти Мозамбик се опитват да намерят решение по неизплатените лихви от 178 млн. долара от към руския трезор кредит от държавната компания Mozambique Asset Management (MAM) процентов, начислени за заема от 535 милиона. През април миналата година властите в бедната африканска държава признаха, че са укрили от МВФ информация за държавен дълг от 1 млрд. долара към трите банки. През юли в доклад на разследващата агенция Krol се споменават плащания от хазната на африканската държава на стойност 199,7 млн. долара за „организация на кредитното финансиране” към Credit Suisse и ВТБ.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.