Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР започнаха разследване на действията на швейцарската банка Credit Suisse Group, руската ВТБ и френската BNP Paribas във връзка със ситуацията около висящия държавния дълг на Мозамбик, пише Wall Street Journal. Преди време въпросът бе разследван и от финансовите регулатори на САЩ, Великобритания и Франция, които търсеха информация за нарушение на законодателството за търговията с ценни книжа.

ФБР търси информация по случая още от юни миналата година, когато неголяма група агенти е посетила столицата на африканската държава Мапуту. Те са били от отдела на по борба с мошеничество с ценни книжа към офиса на бюрото в Ню Йорк. Американските ченгета проучват дали въпросните три банки не са съдействали за нерегламентирани плащания на чиновници от Мозамбик, пише вестникът. Преди няколко месеца прокурори от министерство на правосъдието на САЩ са се срещнали с инвеститори, на които са били продадени държавни ценни книжа на африканската държава и са поискали от тях всички документи и писма, получени от тях от банките. Американците са имали срещи и с представители на Credit Suisse и ВТБ и юристи в Лондон, от където са тръгнали сделките.

В САЩ се съмняват, дали трите банки не са помагали на Мозамбик да получи повече заеми, отколкото е в състояние страната да изплаща, смята анонимен финансов експерт, допълва.

Преди време руски медии съобщиха, че ВТБ и власти Мозамбик се опитват да намерят решение по неизплатените лихви от 178 млн. долара от към руския трезор кредит от държавната компания Mozambique Asset Management (MAM) процентов, начислени за заема от 535 милиона. През април миналата година властите в бедната африканска държава признаха, че са укрили от МВФ информация за държавен дълг от 1 млрд. долара към трите банки. През юли в доклад на разследващата агенция Krol се споменават плащания от хазната на африканската държава на стойност 199,7 млн. долара за „организация на кредитното финансиране” към Credit Suisse и ВТБ.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Продаваме колата само с оценка от застраховател (ТЕМАТА)

Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на возилото от лицензиран застраховател. В документа трябва да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е изготвена от застраховател или брокер. Самата оценка пък се изчислява по немската система „Шваке“, която се ползва и за изчисляване на застраховки „Каско“.

Fibank раздаде ежегодните си награди "Най-добра българска фирма"

За осма поредна година Fibank връчи наградите в конкурса "Най-добра българска фирма". Традицията на банката цели да мотивира конкурентоспособността и иновативността на българските фирми, показвайки успешните бизнес модели в страната.

Длъжници на хазната с по-малко от 30 бона зад граница

Кабинетът одобри редакция на Валутния закон, с която се приемат някои промени по отношение на изнасянето на валута от страната. Длъжници на държавата, които имат неплатени борчове, няма да могат да напускат страната с повече от 30 000 лв. в себе си. Митничарите ще получават по служебен път информация за длъжниците и когато засекат такова лице, ще му правят щателна проверка.