Снимки

Австрийската компания OMV и руската корпорация „Газпром” обсъждат възможността за възраждане на проекта „Южен поток”, предвиждащ изграждане на газопровод от руския бряг през Черно море до България и оттам - до Европа, съобщава австрийският вестник Der Standard.

През миналата седмица в кулоарите на енергиен форум в София, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков припомни за подписаната в Санкт Петербург пътна карта с „Газпром” за развитие на българската газопреносна мрежа и добави, че в преговорите с руснаците в работната група ще

 

се разглеждат всякакви варианти

 

за доставки на синьо гориво за бъдещия газов хъб „Балкан”. По думите му основната цел на правителството е да се запази стратегическото положение на страната, за което шансът е е голям, след като 80% от компресорите на Балканите са разположени на наша територия.

Наши енергийни експерти припомнят, че трасето на тръбата към Сърбия вече е отчуждено и е икономически логично да се използва. Наскоро Унгария също повдигна въпроса за възраждане на „Южен поток” в сухоземния му вариант.

Според австрийския вестник най-вероятно проектът

 

ще бъде осъществен в облекчена версия,

 

тоест само сухопътната част. Катализатор за преговорите е станало решението на Москва и Анкара да построят „Турски поток”, който да премине по дъното на Черно море до брега западно от Истанбул. Една линия от тръбата ще осигури близо 16 млрд. куб. м годишно за турските потребители, а в перспектива втора линия със същия капацитет ще снабдява европейския пазар.

В проекта за построяване на втората линия иска да участва и OMV, посочва изданието. Отклонението може да премине през територията на Сърбия и Унгария

 

до австрийския газов разпределителен център „Баумгартен”,

 

както се предвиждаше и в проекта „Южен поток”. По данни на Der Standard в такъв случай „Газпром” е готов да продава газ на OMV. Компанията не е коментирала официално тази информация.

Московското издание "Росийская газета" припомня, че още през август миналата година България е повдигната въпроса за изграждане само на морския участък от спрения вече проект до съществуващия само на книга газоразпределителен център „Балкан” край Варна. Руският вестник уточнява, че Москва, поне официално, все още държи „Турски поток” да стигне до ЕС на гръцка територия, откъдето чрез газопровода Poseidon да стигне до Южна Италия.

Западни експерти обаче определят като

 

малки шансовете за реализацията на проекта за втора

 

директна тръба от Русия до Турция по дъното на Черно море след „Син поток”, изграден през миналия век. Причината е, че след като Украйна е на път да се асоциира с ЕС, то Брюксел логично може да поиска една от точките за доставка на руски газ за Общността да е на руско-украинската граница.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.