Снимки

Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Света Марина” във Варна вече разполага с най-модерната в света ехокардиографска апаратура, предоставена от Медицинския университет, съобщи началникът на клиниката, доц. д-р Пламен Панайотов. С новата техника в ехокардиографската лаборатория се определят максимално прецизно промените в сърдечния мускул, като се представя 4D-визуализация на структурата на сърцето и на клапния апарат. Техниката е свързана в система с друг апарат и компютър, което позволява образите да се съхраняват и обработват. Прецизната диагностика на сърдечната патология, например клапен апарат, предсърдие или камерите на сърцето, е изключително важна за точно определяне на обема на операцията и прецизиране на най-доброто решение на проблема на всеки един пациент. Друг аспект на апаратурата е все по-малката инвазивност при интервенциите, което е голяма крачка напред, уточни доц. Панайотов. Тази апаратура дава възможност също и за директно показване на образи от операционните на кардиохирургията, видеоконферентни връзки и предаване на операции наживо, показвайки ехокардиографията преди операцията, патологичната находка и резултата след интервенцията, което е от полза за пациентите, както и отваряне на нови врати при обучението на студентите, докторантите и специализантите по кардиология и кардиохирургия в Медицински университет - Варна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.