Снимки

Коледата е измислена, за да подобрява настроението, убедени са антрополозите. Това се доказва и от изследванията на учени, станали особено популярни с приближаването на големия празник.

Коледната украса заздравява семейства, а вярата в Дядо Коледа е полезна за психиката на малките деца. Такива са последните резултати на психолозите.
Красивата коледна украса в домовете предотвратява семейните конфликти, като създава добро настроение, твърди американската психоложка Сали Огюстин. Цветовите комбинации за коледната украса повдигат духа. Още от древни времена тези цветове са създавали чувство за комфорт. Затова те засилват способността ни за приятни преживявания и релаксиране. Мекото и топло осветление подобрява настроението и креативността и засилва апетита.
"Склонни сме да си мислим, че сме различни от животните, но всъщност сетивата често определят реакциите ни - каза д-р Сали Огюстин. - В саваната, където се е развила нашата сензорна система, топлата светлина обикновено означава запален огън в края на деня, а с него е свързано готвене и други приятни преживявания".
Положителни асоциации предизвиква и червеният цвят. Той подобрява настроението и хората стават по-сговорчиви. Домашният уют, меките тъкани и познатите миризми допринасят за мира в семейството, дори при големи роднински събирания, защото ни предразполагат към нови преживявания.
Стресът намалява и когато пространството не е претрупано. Ако украсата е прекалено сложна, хората може да се напрегнат, защото биологично сме предразположени да се оглеждаме за опасност. Ако около нас има прекалено много неща, трябва да пресеем много информация, преди да се успокоим, че сме в безопасност.
Студената или синя светлина, от друга страна, напряга, което помага за изпълняването на задачи, не не предразполага към разбирателство.

И ако украсата радва родителите, то канадската психоложка Кристен Дънфийлд от университета Конкордия твърди, че вярата в Дядо Коледа е много важна за психичното здраве на децата. Коледа е време за вълшебства, особено за децата. Между украсата на дома и въпросите за Дядо Коледа обаче, родителите често се чудят доколко това вълшебство зависи от тях. Повечето не знаят дали да насърчават наследниците си да мислят, че Добрият старец наистина съществува и какви може да са последиците от лъжите. Притесняват се и от мисълта, че скоро децата ще научат истината. Дънфийлд от университета Конкордия обясни, че е най-добре родителите да подкрепят децата си, докато те самите разберат каква е истината. Когато това стане, реакцията им няма да е толкова страшна.
Изследвания в областта на развойната психология показват, че вярата в такива измислици не само че не е вредна, но е и полезна за децата, като се започне от упражняването на алтернативното мислене, което е толкова важно за иновативността, и се стигне до подпомагане на емоционалното развитие.
Повечето деца през определен период вярват в Дядо Коледа. Спират обикновено към 8-годишна възраст. Макар и много родители да се боят от този преход, той е неизменна част от порастването.
Дядо Коледа е смесица от реалност и вълшебство. С времето мисленето на децата се развива дотам, че да разбират колко невъзможни са нещата, които прави. Това осъзнаване проличава в задаваните от тях въпроси. Докато малките питат къде живее, големите се чудят как обикаля света за една нощ.
Осъзнаването какво точно представляват тези въпроси - проява на когнитивно развитие, намалява напрежението за много родители. Ако искате детето да продължи да вярва в измислица, можете да дадете някакво приемливо обяснение. Ако искате то да води разговора, можете да върнете въпроса и да го накарате да се замисли. Ако искате детето да навлезе по-бързо в света на възрастните, отговорът може да е обезкуражаващ.
Що се отнася до детската реакция на лъжите, обикновено тя е съвсем спокойна. Една такава лъжа не може да предизвиква непоправими щети. Децата разбират истината за Дядо Коледа най-често по времето, когато започват да осъзнават, че в живота някои неща се прикриват с добри намерения, убедена е канадската психоложка.

 

Нано картичка

Британски учени съобщават, че са създали най-малката коледна картичка в света, предаде Ройтерс.
Творението е на специалисти от Националната физическа лаборатория на Великобритания, която отговаря за националните измервателни стандарти.
Миниатюрната картичка е с размери 15 на 20 микрометра. Специалистите припомнят, че един микрометър се равнява на една милионна част от метъра.
Картичката е толкова малка, че са необходими над 200 милиона като нея, за да запълнят стандартна пощенска марка. Предишното най-миниатюрно коледно творение е с размери 200 на 209 микрометра. Това означава, че сегашната коледна картичка е с над 100 милиона пъти по-малка.
Миниатюрното творение изобразява снежен човек над традиционен коледен поздрав. От вътрешната й страна е изписано празнично послание. Картичката е изработена от силициев нитрид с платинено покритие. За илюстрацията е използван фокусиран йонен лъч.
Един от създателите й, д-р Дейвид Кокс, обяснява, че използвана за направата й технология има и практически приложения, например в измерването на плътността на изключително малки характеристики на материалите.

 

Сметнаха калориите на Добрия старец

Статистици от британската компания Certas Energy пресметнаха всичко около Добрия старе. Оказва се, че той изяжда 2,2 милиарда пая със 636 милиарда калории. Пие бренди като за 22 басейна с олимпийски размери. Провира се през 19 097 комина в секунда, за да остави подаръци за над 2 милиарда деца, срещу чиито имена в списъка му е записано "послушни". Бензинът му е 30,6 милиона литра, за по 15 милиона долара на година.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Страсбург осъди Москва да плати 20 000 евро заради Политковска

Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковска и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството" през 2006 г., предаде АФП.

Окошариха циганската мафия на Рим

При масирана акция на италианските сили за сигурност, в която участваха 250 карабинери, днес сутринта бяха арестувани 31 босове и активисти на сложилия ръка върху половин Рим цигански мафиотски клан „Казамоника“.

Нещастният брак трови като цигарите

Нещастният брак предизвиква такива нива на стрес, които застрашават здравето ни в такава степен, колкото и тютюнопушенето, пише в. "Метро", цитирайки американски специалисти от университетите в Мичиган и Невада.