Снимки
Всеки трети е предпочел за посрещне Нова година или Коледа в 4- или 5-звезден хотел, сочат данни на Националния статистически институт (НСЕ) за декември.
Чуждите граждани са 116.7 хиляди, като 71,3% от тях са ползвали хотели с 4-и 5 звезди и са реализирали средно 2,3 нощувки. Българите нощували в тези категории места за настаняване са 39%. От НСИ отчитат още, че най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 32.3%, следват тези с 3 звезди - 23.9%, и с 1 и 2 звезди - 15.7%. 
Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през декември 2017 г., е 833.3 хил., или с 3.1% повече в сравнение със същия месец на предходната година. 

При тризвездните хотели има най-голям ръст

на нощувките  от 6.8%. Там са осъществени 20.9% от нощувките на чужди граждани и 30.4% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1- и 2 звезди) те са съответно 7.8 и 30.6%.
Броят на пренощувалите в местата за настаняване през декември 2017 г. се увеличава с 2.7% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достига 430.4 хил., като е регистрирано увеличение с 11.1% при чужденците и намаление с 0.1% при българите. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през декември 2017 г., са 313.7 хил. и са реализирали средно по 1.8 нощувки. 
Общата заетост на леглата в местата за настаняване през декември 2017 г. е 24.1%, като се увеличава с 0.8 процентни пункта на годишна база.
Приходите от нощувки през последния месец на миналата година достигат 44.3 млн. лв., или с 6,6% повече в сравнение с декември 2016 г. Регистрирано е

увеличение на приходите както от чужди граждани - с 11.9%

така и от български граждани - с 3.2%. Най-големи са те съответно 10,8 млн. лв. и 7,94 млнн. лв. в София-град и Благоевградска област (заради Банско). След тях се нареждат Софийска област (основно заради курорта „Боровец“) с почти 4 млн. лв. приходи от нощувки и област Пловдив - с 3,4 млн. лв., почти колкото има и област Смолян (с „Пампорово“). По-нататък в класацията по приходи от нощувки през декември - с 2,755 млн. лв. се нарежда област Пазарджик. С основен принос в този район на страната е балнеоцентърът Велинград.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Една четвърт скок в продажбите на имоти по морето

С една четвърт или с 26% са се увеличили продажбите на имоти в Слънчев бряг и Несебър за една година. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties по време на форума „Шумът на парите“. След няколко години спад, има раздвижване, категорична е тя.

Един на четирима гърци бърза да си изплати висящата ипотека

Хиляди гърци са се втурнали към банките, за да погасяват ипотеките си поради страх да не загубят имотите си, съобщава Нюз.ин. Изданието цитира източник от финансово-кредитна институция, който казал, че организираните от властите онлайн търгове за "лоши" платци е накарало мнозина от тях да избързат с плащанията по ипотеките, за да изпреварят наддаванията, на които могат да им бъдат продадени имотите.

ЕК представи доклада за напредъка на държавите от ЕС към еврозоната

Европейската комисия (ЕК) представи днес доклада за напредъка на държавите от ЕС към въвеждане на еврото. Докладът обхваща България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. В документа се посочва, че тези държави са постигнали значителна номинална конвергенция, но засега нито една от тях не отговаря на всички условия за присъединяване към еврозоната. България и Хърватия изпълняват всички изисквания за конвергенция, с изключение на изискванията за валутния курс, тъй като не са част от валутния механизъм (ERM II), се допълва в доклада на ЕК.